Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 7Besökare idag:
 • 89Besökare igår:
 • 593Besökare förra veckan:
 • 2176Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Militären tar ledningen i Peak Oil debatten

Print Friendly, PDF & Email

Det verkar som det är militära planerare och expertgrupper som har förstått och även varnar för vad Peak oil verkligen betyder för samhället. Det kanske inte är så konstigt, militären är inte beroende av vilja att vara till lags och väljas om regelbundet. När kommer civila myndigheter till liknade ståndpunkter som de militära?

Det har hittills varit tre tunga rapporter om energi och Peak oil. Det började i februari med United States Joint Forces Command och deras rapport ”The Joint Operating Environment 2010” skriven av militärer för militärer, Peak oil nämns inte direkt men den talar om en bristsituation redan 2015 på 10 MBD.
Sedan kom Bundeswehr Transformation Center i augusti med sin rapport ”Sicherheitspolitische Implikationen knapper Ressourcen” Den är mycket mer rakt på med direkt en konsekvensanalys och vad detta kan betyda. Som detta citat, tidsfaktorn är oerhört viktig, när ska politiker och myndigheter förstå detta?

Time is the deciding factor for the success of a transformation to a post-fossil fuel society” (p. 80).

Och nu i september kom ”Fueling the Future Force” från en expertgrupp Center for a New American Security (CNAS) som står nära Washington’s maktcenter. Inte heller här finns Peak oil med men vad man säger är att år 2040 måste U.S. Department of Defense var fri från fossila bränslen, ingen liten uppgift. Detta citat är rätt intressant varför två inte nämner Peak oil även om det är det som ligger i bakgrunden.

The authors of Fueling the Future Force are smart enough to know that when you are delivering a message no-one wants to hear you have to choose your battles very carefully – so out goes peak oil.

ASPO kanske har valt fel strategi för att få ut budskapet? eller.

__________________
Antal lästa gånger: 35
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

3 comments to Militären tar ledningen i Peak Oil debatten

 • anyg

  Saxat från New York times dagliga mailutskick:

  – TOP STORIES –
  BEYOND FOSSIL FUELS
  U.S. Military Orders Less Dependence on Fossil Fuels
  By ELISABETH ROSENTHAL
  With insurgents attacking American fuel supply convoys into
  Afghanistan, the military is pushing renewable energy
  sources like solar power.

  http://www.nytimes.com/2010/10/05/science/earth/05fossil.html?th&emc=th

 • NiklasT

  Om man är militär och gör en rationell analys av det där med PeakOil, då bör man nog lägga upp en s.k. ”road-map” för de närmaste 50 åren. Där kan man planera för man långsam avveckling av flygplan och stridsvagnar och allt sånt där flams, och sluta med återinförande av kavalleri, hillebarder och armborst. Att tro att man skall kunna fortsätta som förut med biobränslen framställda av kottar och avloppslam är nog en smula naivt.

 • Bengt Randers

  återinförande av kavalleri, hillebarder och armborst.

  Det är bra, armborst är ett rätt OK vapen, men man måste ha vapenlicens för detta, vilket man inte behöver för pilbåge.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!