Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 13Besökare idag:
 • 66Besökare igår:
 • 523Besökare förra veckan:
 • 1796Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Is the debt bubble supporting the world economy in danger of collapsing? 17 maj, 2022
  With an ever-lower cost of debt, the economy has had a hidden tailwind pushing it long between 1981 to 2020. Now that interest rates are again rising, the danger is that a substantial portion of this debt bubble may collapse. My concern is that the economy may be headed for an incredibly hard landing because […]
 • By Gaia Gardener: On Suffering 15 maj, 2022
  Buried in the comments of the last post we discussed human overshoot and what should be done about it. I proposed our goal should be to minimize suffering and that the best path to achieving this goal is awareness of Ajit Varki’s Mind Over Reality Transition (MORT) theory. My view, in summary, is that when […]
 • Why do Natural Gas & Oil cost so much? 21 maj, 2022
  Preface. Below are excerpts from U.S. House & Senate hearings where various speakers made the case that due to tight fracked gas & oil the United States had 100 or 200 or even 250 years of Energy Independence ahead.  For … Continue reading →

Farliga exponentialfunktioner

Print Friendly, PDF & Email

Tullett Prebon ett finansinstitut i London har skrivit en tung rapport om den farliga exponentialfunktionen. Deras inspirationskälla verkar har varit C. Martensens Crash Course bland annat. Och hur viktigt (ERoEI) kommer att bli. Och citatet på omslaget är detta!

Den som tror att exponentiell tillväxt kan fortsätta för evigt i en begränsad värld är antingen en galning eller en ekonom.”

Dom skriver bland annat, ”society and the economy are, essentially, energy constructs.” vilket vi har hävdat länge. Deras åsikt om Peak Oil teorin tycker dom är alltför enkel, det stämmer helt, ju mer man studerar ju mer komplex blir hela bilden.

Rapporten är indelad i tre delar.

 1. Exponentialfunktionen, med exempel som ränta på ränta, befolkningsökningen och oljeanvändning och instämmer Chris M. ”The current population of the earth is sustainable only because of an abundant supply of hydrocarbons, and principally of oil.
 2. Exponentiell pengar, om inflationen i USA sedan 1666 och vad som påverkat denna. Utvecklingen av M3 sedan 1959. Man tar även upp QE och vad detta är, och vad som många glömmer och det är omloppshastighet på pengar som avgör om det fungerar eller inte. Och hur denna exponentiella skuldbörda som nu växer är en generationsstöld. Och “inflation is the “hard drug” of the capitalist system”
 3. Den styrande dynamiken är att pengar är en symbol för energi och att detta pris har blivit förvridet när vi fan lagrad solenergi. Och att ekonomi egentligen är en energiformel.

Sedan kommer ett avsnitt om kollaps av exponatiallfunktionen leda till en ekonomisk, finansiell och social kollaps? Avsnittet avslutas med ”A mass collapse of exponentials could be catastrophic.

Sedan kommer en diskussion om Peak oil om att vi står inför en nergång snart, författaran har två argument för att det inte är så. För det första är de utvinningsbara reserver är mycket större och därtill kommer okonventionella oljor. Och för det andra så spelar ekonomin in, mindre olja ger högre pris, vilket leder till minskande efterfrågan och ändrat beteenden. Men detta är inte den viktiga frågan utan det är ERoEI och tillgänglighet och det är här som problemen kommer att visa sig först. Och vi kan glömma teknofixar, ”Technology is not the Seventh Cavalry, poised to ride to the rescue.”

Det är en stor brist att ekonomer och beslutsfattare inte använder ERoEI begreppet i sina analyser.

Nettoenergi

Nettoenergi

Som avslutning detta citat:

We believe that an exponentials analysis can alone explain an impending collision between an economic system which, by its nature, must grow, and a finite resource set which, ultimately, cannot grow. When this collision eventuates, it is likely to be one of the most important changes in the lifetime of anyone reading this report.

Detta är en rapport som borde vara obligatorisk för Svenska myndigheter och beslutsfattare, men det är kanske för mycket begärt, då detta är ett svårt och komplext område. All heder ska gå till Chris Martenson som har varit en stor inspirationskälla för författaran Tullett Prebon, deras värdeord stämmer väl in på denna rapport, ”staying ahead of the markets”.
Bilden man får av de rapporterna som kommit i år är att de med insikt i dilemmat kommer från finans– och försvarssektorerna, och från England, Tyskland och USA.
__________________
Antal lästa gånger: 40
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Farliga exponentialfunktioner

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!