Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 38Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 604Besökare förra veckan:
 • 2287Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

70 regeln.

Print Friendly, PDF & Email

Procentuell tillväxt eller exponentiell tilllväxt är något som vi alla behöver förstå.
För inget kan växa till himlen i ett slutet system och vi lever i ett slutet system, och jorden är ett sådant system. Och som Dr. Bartlett har sagt, ”Den största brist som den mänskliga rasen har, är vår oförmåga att förstå exponentiella funktionen.”En mycket liten årlig procentuell tillväxt ansamlas snabbt och under bara några år ger det en fördubbling av ursprungsmängden, för allt som växer på detta ”exponentiell” sätt. Över längre tid, kan spektakulärt större ökningar inträffar.

För en tillväxt på n% per år, ger 70 / n en god uppskattning av hur många år det tar för det ursprungliga värdet att fördubblas, om n är mindre än 20. I bilden finns många exempel på tillväxt och alla går nu igenom taket.

Hur ekonomin förstör vår värld

Den exponentiella tillväxten beskriver på ett alarmerande sätt att över tiden, kan inte detta upprätthållas. Resurser såsom olja är ändliga och kommer att uttömmas snabbt om efterfrågan ökar stadigt. Den exponentiella tillväxten är ett tecken på att det något fel, i naturen är detta ett tecken på något som har spårat ur, cancer t ex.

Detta har djupa konsekvenser för vårt sätt att leva och framtiden för jorden.

Ekonomer ser inga begränsningar med tillväxt, någonsin, eller som Kenneth Boulding en gång sa ”Den som tror att exponentiell tillväxt kan fortsätta för evigt i en begränsad värld är antingen en galning eller en ekonom.”

En film om ränta på ränta, där även vår medlem Oscar Kjellberg finns  med.

[youtube id=”QuBy3BzCXwg”]

Mer information: Al Bartlett Där det finns en presentation om denna viktiga kunskap.

__________________
Antal lästa gånger: 272
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

2 comments to 70 regeln.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!