Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Slumpmässigt inlägg

Ny olycka i Mexikanska golfen

Antal besökare

 • 93Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 998Besökare förra veckan:
 • 3708Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

70 regeln.

Print Friendly, PDF & Email

Procentuell tillväxt eller exponentiell tilllväxt är något som vi alla behöver förstå.
För inget kan växa till himlen i ett slutet system och vi lever i ett slutet system, och jorden är ett sådant system. Och som Dr. Bartlett har sagt, ”Den största brist som den mänskliga rasen har, är vår oförmåga att förstå exponentiella funktionen.”En mycket liten årlig procentuell tillväxt ansamlas snabbt och under bara några år ger det en fördubbling av ursprungsmängden, för allt som växer på detta ”exponentiell” sätt. Över längre tid, kan spektakulärt större ökningar inträffar.

För en tillväxt på n% per år, ger 70 / n en god uppskattning av hur många år det tar för det ursprungliga värdet att fördubblas, om n är mindre än 20. I bilden finns många exempel på tillväxt och alla går nu igenom taket.

Hur ekonomin förstör vår värld

Den exponentiella tillväxten beskriver på ett alarmerande sätt att över tiden, kan inte detta upprätthållas. Resurser såsom olja är ändliga och kommer att uttömmas snabbt om efterfrågan ökar stadigt. Den exponentiella tillväxten är ett tecken på att det något fel, i naturen är detta ett tecken på något som har spårat ur, cancer t ex.

Detta har djupa konsekvenser för vårt sätt att leva och framtiden för jorden.

Ekonomer ser inga begränsningar med tillväxt, någonsin, eller som Kenneth Boulding en gång sa ”Den som tror att exponentiell tillväxt kan fortsätta för evigt i en begränsad värld är antingen en galning eller en ekonom.”

En film om ränta på ränta, där även vår medlem Oscar Kjellberg finns  med.

[youtube id=”QuBy3BzCXwg”]

Mer information: Al Bartlett Där det finns en presentation om denna viktiga kunskap.

__________________
Antal lästa gånger: 309
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

2 comments to 70 regeln.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!