Kalender

juli 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Antal besökare

 • 161Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1222Besökare förra veckan:
 • 1473Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

USA på väg att implodera

Print Friendly, PDF & Email

Harvard professor och författare Niall Ferguson tror att USA imploderar eller kollapsar inom några år.
Ferguson hävdar att imperier —  som  Sovjetunionen och Romarriket — kan kollapsa fort och brytpunkten ofta komer när kostnaderna för imperiets skulder är högre än försvarsbudgeten.

Ännu har inte detta varit fallet i USA’s historia men den punkten kommer inom några år. Niall Ferguson deltog nyligen i ett seminarium i Aspen. Att det kan gå fort visade sig i Grekland och där fanns EU som trädde in och hjälpte till, men när det gäller USA så finns ingen som kan komma till undsättning. På frågan om det spelar någon roll om USA är en världsmakt så sa han så här.

“Having grown up in a declining empire, I do not recommend it,” sa Ferguson “It’s not a lot of fun, actually, decline. To be more serious, a world in which the United States is no longer predominate is not likely to be a better world, actually.”

Niall Ferguson har bland annat skrivit boken ”The Ascent of Money: A Financial History of the World” och ”Empire: How Britain Made the Modern World

Det finns en ljud upptagning från Aspen.

Dmitri Orlov på bloggen Club Orlov har beskrivit de fem stegen i en kollaps.

 • Steg 1 den ekonomiska kollapsen
 • Steg 2 den kommersiella kollapsen
 • Steg 3 den politiska kollapsen
 • Steg 4 den sociala kollapsen
 • Steg 5 den kulturella kollapsen
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

4 comments to USA på väg att implodera

 • Anders

  Nåde oss den dan det händer och vi inte har ett eget försvar.
  Med nuvarande doktrin behöver vi minst ett årtionde eller två för att återskapa det.
  Får vi det?

 • Den ljudupptagningen är ett år gammal, hade han sagt samma sak idag?

 • Ekonomi och politik ar Totala Sociala Faktum (precis som religion ocksa ar), sa att separera dessa ifran deras sociokulturella grund ar en logisk omojlighet.

  Jamforelsen med Soviet ar inte applicerbar, USA var i hegemonisk position fram till 1968, sedan gick dom in i den nedatgaende fasen i det varldsekonomiska systemet. USA och Soviet kraschade med andra ord isomorfiskt, eftersom Soviets krasch symboliskt representeras av berlinmurens fall.

  Battre lasning i amnet, som dessutom har langre perspektiv: ”Decline of American Power: The U.S. in a Chaotic World” av Immanuel Wallerstein, och ”Cultural Identity and Global Process” av Jonathan Friedman.

 • Bengt Randers

  Det var tydligen en länk till förra årets ljudupptagning, det finns en video från årets upplaga här.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!