Kalender

juli 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Antal besökare

 • 134Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1314Besökare förra veckan:
 • 1684Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Kina går om USA

Print Friendly, PDF & Email

I de senaste data från IEA så har nu Kina’s energianvändning gått om USA’s. USA har haft den största energianvändningen sedan början av 1900-talet och för 10 år sedan var Kina’s användning bara hälften av USA’s.

Om man ser på oljan så är USA den största konsumenten med ca 19 miljoner fat om dagen mot Kinas 9,5. Men ökningen är stor i Kina och minskande i USA, så varje fat olja som inte USA använder går till Kina, det gör att 33% av världens konsumtion sker i dessa båda länder.

Under många år har Kina aggressivt  säkrat källor i olika områden som—Angola, Sudan, Ryssland, Iran, Iraq, Kazakhstan, Venezuela, et. al. Kineserna har också försökt pressa upp den inhemska produktionen i Tarim bäckenet,  Syd & Öst Kinesiska sjön, och Bohai Bay även då deras största fält Daqing & Shengli har gått över i permanent nergång.

Om Kina ska kunna öka sin konsumtion så måste både USA och Europa minska sina, här finns en grogrund för konflikt om energi i framtiden. Och eftersom Kina inte har marknadspriser på oljeprodukter så kommer inte världsmarknadspriset att slå igenom som den gör både i USA och andra stora länder, det kanske inte dröjer så länge innan nästa finanskris står för dörren.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Kina går om USA

 • Du skriver om energianvändningen i Kina och att denna
  nu totalt är större än USA:s. Det innebär också att Kinas utsläpp av växthusgaser nu är större än USA:s. Och det var just detta som fick klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december att fallera.

  Fler tidningar t ex DN skriver ”att det är mindre smickrande
  att Kina gått om USA energikonsumtionen”. Jag menar att det är direkt vilseledande att skriva på det sättet.
  Om man nu ska nämna siffror så måste man sätta dessa i relation till
  folkmängden m a o per capita. Energi och utsläpp är två sidor på samma mynt.

  Om Kina släpper ut ca 4 ton CO2 per capita så släpper USA ut mer än 20 ton. Hela
  fem gånger mer än snittamerikanen.
  Då ska vi veta att den ekonomiska aktiviteten i Kina, uttryckt i BNP, har varit flera gånger större än i USA under finanskrisen.
  Skulle vi sen plussa på import och export av CO2 genom varutransporter och sjö- och
  flygtransporter som idag inte finns med i statistiken skulle siffror bi ännu
  värre för USA.

  Gå gärna in på Svt:s klimat och energisajt Ställ om och bekanta er med en
  norsk utsläppskalkylator och ett inlägg som jag gjorde.
  http://stallom.se/2009/09/16/svenska-co2-utslapp-betydligt-storre-an-vad-politiker-sager/

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!