Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Känslig infrastruktur.

Antal besökare

 • 33Besökare idag:
 • 133Besökare igår:
 • 646Besökare förra veckan:
 • 2415Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Utvärdering av Konjunkturinstitutet

Print Friendly, PDF & Email

KI har kommit men en ny analys av konjunkturlägen 2010, fast skuldkrisen sätter sina spår, SvD’s Jacob Bursell har skrivit en artikel om detta, Jacob har förstått detta med skuldkrisen på ett bra sett som inte många andra ekonomijournalister gör.

Ett klipp från pressmedelandet från KI:

Statsfinansiell kris i några euroländer, däribland Grekland, och finanspolitiska åtstramningar håller däremot tillbaka återhämtningen i OECD-området. Den svenska tillväxten dämpas av att BNP-tillväxten i euroområdet blir mycket blygsam de kommande åren. Dessutom finns en stor osäkerhet om vissa länders politiska förmåga att genomföra nödvändiga finanspolitiska åtstramningar. Utvecklingen kan därför bli svagare än prognostiserat.

Detta är nog en viktig mening då vi har mycket skulder som måste bort, och ett oljepris som pendlar mellan 70-80$ fatet beroende på om utsikterna ser bra eller mörka ut, skulle utsikterna ljusna så stiger oljepriset snabbt. KI kallar rapporter prognoser men det är snarare gissningar. Hade dom varit lite seriösa så hade dom gjort scenarier med olika ingångsvärden och sett utfallet. Det skulle vara intressant och se deras bedömning av framtiden om oljeproduktion går ner med 5% år.

Vi ska se hur duktiga dom var våren 2008. Då var deras rubrik ”Global konjunktursvacka men ingen djup nedgång” Hade dom läst lite om oljepriset och dess effekter så kanske detta inte hade blivit deras ledmotiv. Många av problemen fanns med i deras rapport, antal osålda hus i USA, Inflationen inkl energi och mat, TED spread började stiga. Två bilder en från mars 2008 och en från juni 2010.

BNP i valda länder mars 2008

BNP för valda länder juni 2010

Många brukar klaga på att väderprognoserna är dåliga, men denna prognos från KI i mars 2008 var inte bara dålig den var 180° fel, den största konjunkturnergång sedan 30-talet missar dom helt. Läser man lite här på Financial Armageddon på inlägg i mars 2008 så finns många varningar om att det inte stod rätt till i ekonomin.

Så hur många tunnor ger ni Konjunkturinstitutet i betyg!

Vi har tidigare skrivit om orsakerna till krisen förut om någon vill läsa detta.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Utvärdering av Konjunkturinstitutet

 • När man spår om den ekonomiska utvecklingen måste man samtidigt spå om världspolitiken, energitillgång, naturkatastrofer m.m. men ekonomerna låtsas att inte detta är nödvändigt. Det är ett av budskapen från Nassim Nicholas Taleb’s Black Swan.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!