Ekologi - Energi

Skogsbrist

Print Friendly, PDF & Email

Under 1700-talet var det skogsbrist i stora delar i Europa efter lång tids överutnyttjande av skogsråvaran till uppvärmning och olika industriella processer. Det finns uppgifter om skogsbrist i Sverige redan från 1633 på Elvestorps hytta, och Gyttorps kronomasugn nedlagd 1666 efter bergskollegii förslag härom till Kungl Maj:t (alltför skogskrävande). I övriga Europa var det lika illa, då man använde träkol till att driva ugnar för att göra tackjärn, glasbruk och smälta andra metaller. I mitten av 1800-talet var Alperna nästa kalhuggna.

I en artikel i Ny Teknik beskrivs en av de allra första energikriserna som uppstod i Europa, i USA bodde det då inte så många då, landet var stort och nyligen hade immigrationen kommit igång. Vilken åtgärder tog man för att komma till rätta med bristen.

I England hade man ett cirkulerande vedproduktion men där uppstod brist vid en högre produktion, annars hade man ett fungerande system som var hållbart. 1709 lyckades Abraham Darby framställa järn med hjälp av koks ur stenkoll i stället för träkol, vilket gjorde att han kunde öka produktionen. När man gjorde koks med torrdestillering från stenkol så fick man också tjära och gas, värdefulla råvaror i den framväxande industrin och till städerna.

I Sverige så beslutade Rikets Råd att ta fram en energisnål uppvärmningskälla i stället för den öppna spisen, på hösten 1767 lade Carl Johan Cronstedt fram olika förslag på murade kakelugnar med murade gångar, vilket ledde till en nergång i vedkonsumtionen i alla fall för uppvärmning.

I Centraleuropa var det som sagt var lika illa men när järnvägen kom så kunde kol och koks fraktas från tyska kolgruvor i stället för trä från alperna.

Så kolet och sedan oljan räddade Europas skogar och vår tillväxt fram till i dag, men vad händer nu med dom små kvarvarande skogar som finns kvar, dessa kommer inte att räcka till för att ersätta all fossila energikäller och på vår levnadsnivå.

I dag finns ingen ersättning att tala om, så det skulle kunna se mörkt ut för skogarna.

För nya läsare som vill veta mer om Peak Oil så rekommenderas sidan Peak Oil.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious