Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 48Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 956Besökare förra veckan:
 • 166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Myten om decoupling

Print Friendly, PDF & Email

Det finns en myt att vi i Sverige har frånkopplat oss från sambandet mellan energi och ekonomi.
Det går inte att ta ut ett enskilt land och titta på energianvändning och BNP. Lika lite som det stämmer med att vi bara släpper ut 5,6 ton CO2 per person enligt Greenpeace, då inte hänsyn tas till export/import och utrikes transporter. Det finns ett antal analyser gjorda på global nivå och då finns det ett klart samband mellan energianvändning(olja) och ekonomi (BNP).

Mellan 1950 och 1974 så gav 1% /år ökning i oljeproduktionen en 0,63% /år ökning av global BNP ökning. Efter oljekrisen på 70-talet så sker ett brott så en ökning av oljeproduktionen på 1,6% per år så stiger den globala BNP med 3,2% ett visst mått av energieffektivisering således efter både en brist och snabb prisökning.
Efter 2005 så stiger inte oljeproduktionen över 85 miljoner fat om dagen, men den globala BNP ökar i samma takt som innan 2005 fram till 2008.
Vad kan få denna konstiga effekt, det ser ut som vi har brutit kopplingen mellan energi och ekonomi. Det finns en faktor som har tillkommit och som kan förklara detta, och det är den globala skuldsättningen har ökat sedan 2005.


Det betyder att vi har kunnat öka tillväxten genom att öka skulderna, det känns igen tycker jag. Alla dessa räddningspaket först i USA och nu i EU, har inte detta varit paket för att få igång konsumtionen och produktionen.
Vi har blundat för fakta på energisidan och hoppas att vi kan fortsätta vår tillväxt med lånade pengar från framtiden. Detta kan få stora konsekvenser när vi kanske 2011 befinner oss Post peak med en ner gång på kanske 4-8% per år i oljeproduktionen. Om det finns ett samband så skulle en 4% minskad oljeproduktion ge en global BNP minskning på 8 % per år, men det finns nog inte linjärt samband utan här är vi ute på okända vatten, globalt har vi aldrig varit mer skuldsatt än nu. Och detta är den riktiga rysaren. Och i det spelar ingen roll om vi i Sverige har kopplat loss energi och ekonomi, då vi är extremt beroende av vår import och export och därmed väldigt sårbar när den globala tillväxten går ner, vilket vi sett exempel på redan.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

2 comments to Myten om decoupling

 • Bra Bengt!
  Gillar oxå att lyfta fram och punktera myter. Men just denna myt att vi frikopplat oss från sambandet energi och BNP tycks vara ovanligt seglivad. Myten har dessutom blivit en mantra bland politiker (oavsett partifärg) och i viss mån media och byråkrater. Sverige är bäst i klassen igen och med begränsad självkritik utan att ta reda på fakta kring den sk decouplingen mässar vi vidare och uppmanar andra länder: Titta på oss gör som vi! Usch det är beklagligt!

 • Hmm, det är nåt lite skumt med den här analysen. Public debt och oljekonsumtion å andra sidan är helt olika storheter. Den första är immatriel och relativ och den andra mer fysiskt definerbar. Kan det inte lika gärna vara så att WGDP inte har ökat på ett tag och den ökning vi har sett egentligen är inflation som inte har räknats med? Jag tänker när man ser jättestora siffror på t.ex. WGDP (och som i Sterns rapport om kostnaderna av att vänta med åtgärder) att $ och € är så otroligt relativa mått på saker. Det ju ingen roll hur många dollar du har i framtiden om det inte finns någon billig energikälla. Priserna på allting förändras radikalt.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!