Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 31Besökare idag:
 • 133Besökare igår:
 • 644Besökare förra veckan:
 • 2413Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Lloyds och Peak Oil

Print Friendly, PDF & Email

Lloyds i London är ett ledande brittiskt försäkrings och återförsäkrings rörelse, det är inte ett bolag. Lloyds är ofta med i mycket komplexa och ovanliga försäkrings ärenden. Som dom skriver i en ny skrift om risker kallad ”SUSTAINABLE ENERGY SECURITY Lloyd’s 360 Risk Insight” att de globala riskerna ändras kontinuerligt och företag måste hela ta hänsyn till morgondagens risker i dag.

Vi kan förvänta oss dramatiska förändringar inom energisektorn under de kommande årtiondena, skriver rapporten och radar upp ett antal punkter som företag måste ha i beaktande inför framtiden.

 • Företag som förbereda sig för och dra nytta av den nya energiteknik kommer att blomstra – Underlåtenhet att göra detta kan vara förödande
 • Marknadsdynamik och miljöfaktorer betyder att företag inte längre kan förlita sig på låga kostnad för  traditionella energikällor
 • Kina och växande asiatiska ekonomierna kommer att spela en allt viktigare roll i den globala energisäkerheten
 • Vi är på väg mot ett global kris i oljeförsörjning och rekordhöga priser
 • Energiinfrastruktur kommer att bli allt mer sårbar som en följd av klimatförändringar och verksamhet i en hårdare omgivning.
 • Frånvaron av en global reglering om klimatförändringar skapar en miljö av osäkerhet för företagen, vilket är skadligt för investeringsplaner
 • Att hantera ökande energikostnader och kol exponering så måste förbrukningen av fossila bränslen minska
 • Företagen måste ta hänsyn till risker relaterade till energiförbrukningen och försörjningskedjan och ökad sårbarhet inom ”just-in-time” modellen
 • Investeringar i förnybar energi och ”intelligent” infrastruktur går på högvarv. Denna revolution erbjuder enorma möjligheter för nya företag

Det är rätt klart att denna rapport innehåller många punkter som vi kan hålla med om, och att det är en försäkringsrörelse som skriver är kanske inte så konstig då dom hanterar risker både på kort och lång sikt. I rapporten finns ett citat med från Hirsch rapporten.

Peak oil presents the world with a risk management problem of tremendous complexity.”  US Department of Energy 2007

Det finns en liten del med olika prisuppskattningar från olika organisationer Lloyds säger att ett pris på $200 fatet redan 2013 inte är omöjligt, mot detta står IEA’s pris på $130 fatet 2030. Här syns en klar skillnad av vad som är sannolikt till rent önsketänkande. Det är troligt att Lloyds inte ger mycket för IEA och deras önsketänkande, för några prognoser är det inte. Detta är en rapport som svenska företag och myndigheter borde ägna tid och fundering på hur just dom kommer att beröras. För dramatiska förändringar inom energisektorn förestår, och att energiberoende kommer att bli en viktig sårbarhetsfaktor.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Lloyds och Peak Oil

 • Hej Bengt!
  Ett mycket bra inlägg. Ska man komma nära sanningen så är försäkringsbolagens bedömningar dem allra bästa både på lång och kort sikt. Varför då? Man tjänar pengar på att bedöma risker. Det är liksom inte någon slump att i Florida det är svårt/omöjligt att försäkra sig mot skador från alla orkaner som rullar in från Karibien.

 • Bengt Randers

  Denna gång var jag lite före Cornucopia? men han har en längre analys om Lloyds än det jag han med.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!