Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Den stora förnekelsen

Antal besökare

 • 162Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1223Besökare förra veckan:
 • 1474Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Israel och Iran ett steg närmare krig

Print Friendly, PDF & Email

The Times skriver att ett steg är taget till för att Israel ska kunna anfalla Irans kärnvapenprogram om de senaste sanktionerna inte ger något resultat. Saudi Arabien har testat sitt luftförsvar så att dom inte av misstag skjuter ner Israeliska flygstridskrafter så att dessa ska kunna passera över landet för ett anfall av Iran.

“The Saudis have given their permission for the Israelis to pass over and they will look the other way,” said a US defence source in the area.

Israel och Saudi Arabien delar sin rädsla för Irans kärnvapen program. De fyra viktiga målen är Natanz och Qom och gaslagret i Isfahan och tungvattenreaktorn i Arak. Det är ca 2250 km från Israel till målen på gränsen vad deras bombplan når även med lufttankning. En passage över Irak kräver nog ett samtycke från Washington vilket inte kommit hittills.

Men brukar inte sådana här händelser komma när man minst anar det och tittar åt ett annat håll. Nu håller VM i fotboll på, BP’s oljeläck i Mexikanska golfen håller på några månader till, och snart kommer orkansäsongen och Obama kommer att hamna i ett ännu sämre läge. USA låter gärna Israel hålla i yxan, efter att man misslyckas med FN sanktionerna.

Vilka konsekvenser detta är svårt att se, men en olje- och gas blockad kan inte uteslutas bland annat av det viktiga Hormuz sundet, en snabb prisökning på energi och ny vända med finanskrisen.

Uppdaterat den 14 sep: En artikel på Market Oracle om planering för detta.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!