Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Antal besökare

 • 7Besökare idag:
 • 89Besökare igår:
 • 593Besökare förra veckan:
 • 2176Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Israel och Iran ett steg närmare krig

Print Friendly, PDF & Email

The Times skriver att ett steg är taget till för att Israel ska kunna anfalla Irans kärnvapenprogram om de senaste sanktionerna inte ger något resultat. Saudi Arabien har testat sitt luftförsvar så att dom inte av misstag skjuter ner Israeliska flygstridskrafter så att dessa ska kunna passera över landet för ett anfall av Iran.

“The Saudis have given their permission for the Israelis to pass over and they will look the other way,” said a US defence source in the area.

Israel och Saudi Arabien delar sin rädsla för Irans kärnvapen program. De fyra viktiga målen är Natanz och Qom och gaslagret i Isfahan och tungvattenreaktorn i Arak. Det är ca 2250 km från Israel till målen på gränsen vad deras bombplan når även med lufttankning. En passage över Irak kräver nog ett samtycke från Washington vilket inte kommit hittills.

Men brukar inte sådana här händelser komma när man minst anar det och tittar åt ett annat håll. Nu håller VM i fotboll på, BP’s oljeläck i Mexikanska golfen håller på några månader till, och snart kommer orkansäsongen och Obama kommer att hamna i ett ännu sämre läge. USA låter gärna Israel hålla i yxan, efter att man misslyckas med FN sanktionerna.

Vilka konsekvenser detta är svårt att se, men en olje- och gas blockad kan inte uteslutas bland annat av det viktiga Hormuz sundet, en snabb prisökning på energi och ny vända med finanskrisen.

Uppdaterat den 14 sep: En artikel på Market Oracle om planering för detta.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!