Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

En snabbkurs i peakoil

Antal besökare

  • 25Besökare idag:
  • 97Besökare igår:
  • 757Besökare förra veckan:
  • 1608Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
    Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
  • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
    The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Deepwater BP Oljeutsläppet och djuphavet

Print Friendly, PDF & Email

Enligt  Gregor Eberli et al, från Marine Geology & Geophysics på University of Miami (UM). Den oljan som stiger upp från ca 1500 m djup upp mot ytan så kommer inte allt upp på ytan, utan ligger i suspension på olika djup, till detta kommer olja som begjuts med kemiska ämnen för att sjunka. Under ytan på gulfen så finns ett rikt liv på djup mellan 600 och 1500 m där det kan bli ner till +3 C. Bland annat finns det koraller som lever här nere i djupet, och dessa lever inte i symbios med alger, utan är djur som lever på organiska ämnen som flyter i vattnet ovanför. Det mesta organiska materialet bildas på grundare vatten och sjunker sedan ner. När detta material sjunker genom områden med olja så förorenas dessa med oljepartiklar och korallerna har problem med oljan. Korallerna är botten i en stor näringskedja som många arter är beroende av. Dessa koraller finns också på Floridas östkust, dit strömmarna från The Loop kan ta denna oljesuspension och sedan vidare med Golfströmmen.

Särskilt känsliga för störningar är djuphavsfisk som ingår i detta ekosystem på grund av sin sena mognad, extremt lång livslängd, låga fruktsamhet och långsam tillväxt.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Deepwater BP Oljeutsläppet och djuphavet

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!