Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 60Besökare idag:
 • 137Besökare igår:
 • 854Besökare förra veckan:
 • 1472Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Uppsala kontra IEA

Print Friendly, PDF & Email

Globala Energisystem vid Uppsala Universitet har gjort en analys av IEA World Energy Outlook 2008. I den rapporten, som fortfarande måste köpas, har Uppsala forskarna tagit den viktigaste bilden i rapporten och plockat ut sifferdata ur grafiken.I bilden, som kommer från ett föredrag som jag höll på ABF Klimatforum 2009. Detta är IEA prognos som dom har gjort på analyser på 800 oljekällor.

WEO 2008

Pilarna och årtalen visar de några års prognos värden i tidigare World Energy Outlook, dessa produktionsvärden för 2030 har reviderats ner ett antal gånger.

De gröna bockarna betyder att Uppsala forskarna har kommit fram till samma värden som IEA, de röda bockarna betyder då att IEA värden är för högt räknade eller för optimistiska antagande.

 • Natural gas Liquids är överskattad rätt mycket -3,4 Mb/d
 • Non-conventional oil är överskattad. -2,3 Mb/d
 • Crude oil-additional enhanced oil recovery är OK
 • Crude oil- fields yet to be found är överskattad. -10,5 Mb/d
 • Crude oil- fields yet to be developed är överskattad. -8,9 Mb/d
 • Crude oil-fields currently producing fields är OK

Då blir bilden så här i stället.

Uppsala WEO 2008

Man får intrycket när man ser IEA’s bild att man har haft en siffra för 2030 att komma till och sedan räknat baklänges för att komma dit. Då dom ser en ökande förbrukning av oljeprodukter till dess i sina prognoser. Och alla länder i OECD använder dessa prognoser i sina planeringar, och är IEA mycket för optimistiska så sprider detta sig till alla andra, vilket är oroande.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

5 comments to Uppsala kontra IEA

 • Gustav Krantz

  @Kjell:
  Jag är lite förvånad över att er prognos ser såpass flack ut, det ser ju ut att kunna finnas nästan 75 mbdp år 2030? detta måste ändå vara ett optimistiskt scenario antar jag?

 • Eva B

  Hej,
  I vilken del i ovanstående graf kommer Iraks olja in? Jag tycker mig ha hört/läst att det finns lika mycket olja i Irak som i Saudi, men att man på grund av oroligheterna där inte kommit åt oljan. Men om det nu blir mer stabilt kanske det kan komma igång en betydande produktion därifrån. Räknas detta in i ”Fields yet to be developed”?

 • benran

  Jag är osäker det står inget specifikt om detta i artikeln från Uppsala, då finns det nog i WEO 2008, som man måste köpa, kanske Mikael eller Kjell kan svara. Det ligger nog i ”Fields yet to be developed” med största sannolikhet.

 • Bäste Gustav,

  Givetvis är vårt 75 Mb/d-scenario aningen optimistiskt då det bygger på att de befintliga reserverna faktiskt är så stora som det rapporterats (vilket kan vara falskt men är svårt att visa) och att ”yet to be developed”-fälten byggs ut i en takt som motsvarar Nordsjöns expansions (det snabbaste historiska fallet). Ska man räkna in långvariga recessioner, överdrivna reserver och mer politiska problem så lär produktionen i framtiden vara lägre än referensfallet på 75 Mb/d.

  Bästa Eva B,
  Iraks olja ligger nog till största delen i ”yet to be developed”-kategorin, men det finns även delar i yet to be found och existing production. Vi har ingen specifik kategori för bara Irak utan alla dess oljefält och oljetillgångar är uppdelade i de sex kategorierna som IEA använder.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!