Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Slumpmässigt inlägg

Peak fosfor (P) redan 2033

Antal besökare

 • 104Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 1009Besökare förra veckan:
 • 3719Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Tre scenarier: del 3

Print Friendly, PDF & Email

Systemisk kollaps.

De två tidigare scenarierna har handlat om en Linjär och Oscillerande nedgång.

Detta scenario har sin grund i dynamiken hos ett komplext system med nätverk och ser vår civilisation som ett komplext system med kontakter och integration som beter sig som ett enda nätverk. Tillståndet för vår civilisation är med nödvändighet beroende av tillståndet i den globala ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin är beroende på tillståndet på nätverket som håller uppe ekonomin. Tillståndet i den globala ekonomin kan kanske parametriserade av GWP (Gross World Produkt), och GWP är absolut beroende av energiflöden.För att förstå om vår civilisation är på gränsen till en kollaps, så måste det finnas ”tippingpoints” som när dom passerats, driver systemet snabbt till en kontrasterande läge med hjälp av positivt återkoppling. Det måste också finnas en katastrofal bifurkation där tillståndet för den globala ekonomin måste gå igenom ett ostabilt läge där styrkan av återkopplingen är starkare än den stabiliserande processen. Det kan även finnas ett tidigare läge med oscillerande nedgång, men vid ett vist läge så måste en kollaps ske.
I det nya jämnviktslägget så kan vi finna en kollaps i materiellt välstånd och produktivitet, påtvingad av-globalisering, och en kollaps i komplexitet mot vad det var tidigare.
Romarriket:s kollaps skede över århundraden, för Vikingarna på Grönland tog det några årtionden. Det kan vara så att hastigheten på kollapsen är en funktion av graden av integration, kopplingar och viktiga nyckelsystems hastigheter som är till stöd för systemets stabilitet före kollapsen. För oss så skulle det vara beteende i det finansiella systemet, livsmedels flödeshastighet, och nyckelkomponenters livstid i infrastrukturen.

Jag har hämtad de tre scenarierna hos Feasta där hela rapporten finns.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!