Ekonomi - Energi

Tre scenarier: del 2

Print Friendly, PDF & Email

Oscillerande nedgång.

I förra delen tittade vi på en linjär nedgång. I detta scenario leder lägre oljeproduktion till förhöjda olje-, energi- och livsmedelspriser. Då ekonomerna inte kan betala dessa priser utan att det påverkar andra utgifter, inflationen stiger för energi och livsmedel, som är nödvändiga för de flesta, vilket gör att andra utgifter minskar. Detta leder till ökande arbetslöshet, konkurser och minskande köpkraft.En mindre aktivitet i ekonomin leder till en lägre energianvändning och prisfall på energi. För det andra så får länder som är nettoimportörer se sin valuta exporteras, och om inte exporten ökar så drabbas dessa av deflation, produktionen måste minska och då minskar energianvändningen. För det tredje så leder pris uppgången till sämre handelsbalans för länder som har ökande skuldsättning och ökande kostnader för mer lån.

Fallande och ett volativt energipriser betyder att ny energiproduktion har svårare att komma till stånd då marginalkostnaden ökar och kapital blir svårare att få. Även underhållet för existerande infrastruktur inom energisektorn ökar, detta leder till framtida begränsningar i produktionskapaciteten. I en sådan miljö ökar risken för geopolitiska händelser, det kan vara bi-laterala överenskommelser mellan länder för att få tillgång på olja och/eller livsmedel, detta leder till att en mindre mängd olja handlas på den öppna marknaden. Det finns också en ökande sårbarhet för asymmetrisk pris/utbuds chocker av så kallade ”Black swan” händelser.

När oljepriset faller under marginalkostnaden för att producera och leverera och som kan köpas med en lägre köpkraft, då finns möjligheten att få en tillväxt igen. Tillväxten kan då ha flyttat till nya länder och regioner. Men då tillväxten tar fart igen, köpkraften i ekonomin kommer inte att komma upp till samma nivåer som innan. Naturlig nedgång i oljeproduktionen, bristande investeringar och förfall av infrastruktur kommer att få skärningen av utbuds- efterfrågekurvan att gå neråt. Åter kommer ett högre olje, livsmedel och energi priset att få ekonomin att gå in i en ny recession. I en oscillerande nedgång så leder ekonomisk aktivitet  –> ökande energipriser –> en recession uppkommer  –> energipriset faller –> ekonomisk aktivitet ökar igen men från en lägre nivå på grund av en nergång av oljeproduktionen. Vad vi ser är att detta stämmer rätt bra med vad vi ser hända just nu.

Nästa oljepris chock

Finns lite mer om detta här.

Näst del kommer att handla om, systemisk kollaps

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious