Energi

Godis och svart guld

Print Friendly, PDF & Email

Så har debatten varit, Kjell Aleklett och David Jonstad från tidningen effekt debatterade mot Marian Radetzki och Ulf Svahn. Programmet heter ”Godisskatt och svart guld” Jag satt med som publik och fick möjlighet till några inlägg både i frågan om olja och godis. Fick några positiva kommentarer efteråt, och pratade med några inbjudna kolloger till Kjell, dom var båda oroliga över hur händelseutvecklingen kan bli.Marian pratade som vanligt om all olja som fanns i marken. Pratade med Ulf om dilemmat och han såg inga problem i framtiden utan PO låg ca 15 år bort inte de heller en så lång period bort. I skola han hade en fröken som sa att oljan skulle ta slut om 40 år och det hade visat sig vara fel, sa han.

Det finns även Eftersnack och efter drygt 4 minuter in i filmen så pratas det olja med några deltagare. Ni kan kommentera programmet på SvT

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Godis och svart guld

  1. Tyckte du gjorde mycket bra ifrån dig Bengt! Debatten blev lite upp-och-ner då det borde vara Ulf Swahn och Marian Radetzki som behöver backa upp sina teser eftersom Kjell Aleklett redan gjort detta vetenskapligt. Nu blev det ungefär Kjell som stöddes av vetenskapliga rapporter och Ulf och Marian som satt och tyckte till.

    Marian gick ganska hårt åt att oljan aldrig (?) kommer peaka av resursbrist och det hanns aldrig med att ge ordentliga motargument på denna punkt. Självklart kommer det alltid finnas stora mängder olja kvar i marken men den måste vara energimässigt lönsam att utvinna samt att en källa generellt når max utvinningstakt när halva resursen är uttömd.

  2. Håller med förra personens kommentarer. Det kommer i princip alltid att finnas stora mängder olja att pumpa upp. Frågan är när de blir alldeles för dyrt att pumpa upp oljan eller utvinna oljan för att det ska löna sig med andra energikällor.

Comments are closed.