Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

 • 202Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1382Besökare förra veckan:
 • 1752Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Vasaloppet och energi

Print Friendly, PDF & Email

Läste detta på SvD om några åkare som studerats när de åkt Vasaloppet, det pågår just nu som bäst, de hade en puls på ca 174 slag i minuten under 7 timmar.

Han höjer även på ögonbrynen åt kaloriåtgången. En människa i vila förbrukar cirka 100 kalorier i timmen. Åkarna förbrukade 1 070 kalorier per timme.

Det är nog fel skrivet, ska stå kilokalorier. Räknade lite vidare på detta för att se hur mycket energi det blev, och kommer till drygt 8 kWh under loppet om jag räknat rätt, en annan uppgift jag hittade var på 0,15 kCal per pulsslag över vilopulsen.

8 kWh det är mycket för att vara en kropps ansträngning under en dag, det är inget som en normal person kan göra en längre tid. Normalt kan en människa göra ett arbete på 0,5-1 kWh per dag.

Priset på olja är i dag ca 4 kr per liter, exklusive alla skatter mm, en liter olja innehåller ungefär 10 kWh så varje vasaloppsåkare har gjort ett arbete motsvarande ca 8 dl olja för  3 kr i dag, det är den mängd olja som en bil förbrukar på 7-10 km bil beroende på bilmodell. Jag tror åkarna i genomsnitt har åkt bil 30 mil för loppet och då gjort av med ca 25 l bensin eller diesel.

Vasaloppet kan bara finnas till när vi har billig energi att tillgå, den dagen oljepriset stiger kraftigt eller ransoneras så minska loppet snabbt i omfång.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Vasaloppet och energi

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!