Sociologi

När strömmen gick.

Print Friendly, PDF & Email

Boken om de stora strömavbrott i USA ”When the Lights Went Out: A History of Blackouts in America” av David Nye kom ut nu i Mars. Han tar upp ett antal stora strömavbrott sedan 1935 och pekar på olika skillnader och likheter mellan dessa. SvD har en under strecket om boken.

I New York finns kontrasterna mellan avbrottet 1965 och 1977, det första kännetecknas av samarbete, det andra av plundring och störning, det första inträffade under några goda år medan det 1977 under dåliga år, då speciellt i New York. De senaste stora avbrottet i USA inträffade 14 augusti 2003. Då var orsaken troligtvis höga träd under kraftledningar i Ohio.

Avbrott kan bero på ökade efterfrågan som leder till rullande strömavbrott som förvärras av energihandeln som manipulerar marknaden ex Enron, strömavbrott orsakade av terroristattentat och sabotage, och slutligen, ”greenout” exemplifieras med den nya traditionen med ”Earth Hour”, en frivillig minskning som anordnas av miljöorganisationer. Det finns en tidig variant av detta när Thomas Edison dog 1931 så ville man att elen skulle stängas av under en timme vilket inte gick, utan visa platser släcktes bara.

Här i Sverige kommer de flesta lite äldre ihåg det stora strömavbrottet den 27 december 1983 kl 12:57, då landet blev strömlöst från Dalälven och neråt. Utlösande faktor var en brand i en 400 kV frånskiljare utanför Enköping. Lasten fick då kopplas bort från brytaren men en kortslutning han ske och hela stationen fick kopplas bort. Felet och frånkopplingen ledde till sådana påfrestningar i det övriga nätet, att automatiska skyddsutrustningar frånkopplade merparten av stamnätets ledningar söder om Indalsälven. Alla kärnkraftverk utom Forsmark 1 stoppades och förbindelserna med Norge och Danmark stoppades. Belastningen i landet var timmen innan haveriet 17 000 MW, 64 % kom från vattenkraft, 34 % kom från kärnkraft och 2 % kom från mottryck i fjärrvärmenät i storstäderna. Inom en timme var storkraftnätet i drift, men tiden för att bygga upp produktion och koppla in belastningen igen tog flera timmar och pågick till kl 18:20 Detta var det största avbrottet sedan 1955.

Eldistribution är mycket komplex med många komponenter som ska samverka och små marginaler i både spänning och frekvens. Felen får också stora konsekvenser på hela samhället.

Källor. Elavbrottet 27.12.1983, Vattenfall 1984

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious