Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

Godis och svart guld
Godis och svart guld

Antal besökare

 • 119Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 980Besökare förra veckan:
 • 1098Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

ERoWI och FRoEI

Print Friendly, PDF & Email

Två andra begrepp som också används i energisammanhang är ERoWI och FRoEI, dessa rör vatten och kapital i samband med energiproduktion och i många fall är dessa avgörande för om det ska bli en energiproduktion eller inte.

Det första ERoWI är Energy Return on Water Invested eller energiutfall från en vatteninvestering. På många platser på jorden är vatten en begränsande faktor.

Vattenåtgång för olika energikällor.

Vid oljeproduktion så måste producenten pumpa ner stora mängder vatten för att få upp oljan då den inte kommer upp av sig själv. Detta vatten kommer sedan upp tillsammans med oljan och måste separeras och tas hand om.

I Canada utvinns olja ur oljesand, det används stora mängder energi och vatten för att separera sanden från oljan, vattnet som blir förorenat och måste behandlas.

En annan effekt som vatten har haft på energisystem, är att under den extremt varma sommaren 2003 i Europa, då många kraftverk inte kunde användas, antingen för att temperaturen på kylvattnet var för högt eller att vattennivån i floderna var för låga.

Det andra begreppet är FRoEI eller Financial Return on Energy Invested.

Denna bild visar kopplingen energi och BNP tillväxt från 1969-2008

1969-2009

BNP och Energi korrelationen

Primary energy = Kol+Olja+Gas+Kärnkraft+Vatten; data från BP 2009, GDP data från USDA

Bilden nedan beskriver fraktionerad energikostnad av BNP, och visar att högre energipris ger lägre BNP.

Fraktionerad energikostnad av BNP

De tre oljechockerna syns tydligt, när energi blir dyrare minskar BNP, då en större del går till energi.

Sista bilden visar FRoEI, eller på svenska ekonomisk avkastning på energi investeringar .

Ekonomisk avkastning på energi Investering

Källor:

EROWI – energy return of water invested,

The Water Footprint of Biofuels: A Drink or Drive Issue?,

The financial return on energy invested

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to ERoWI och FRoEI

 • Många bra grafer över sambanden BNP och energi, må jag säga. Bra jobbat Bengt! Intressant att även vatten och energi börjar diskuteras. Då vi vet vilka mängder vatten som går åt framför allt vid utvinning av olja ur tjärsand. Ett av många hinder för att exploatera dessa utspridda fyndigheter förutom EROEI för att få skiten rinnande.
  När jag pratar om vattenbrist på de seminarier som jag håller blir det ofta som ett av 9 tipping points(SEI och Johan Rockström) Och det är nog så allvarligt för vår globala överlevnad. Det är kanske så att vattenbristen i vardande är ett allvarligare hot mot välfärden än oljbristen?
  Handeln med vatten är också intressant, men då tänker jag inte på vattenflaskor som korsar ekvatorn utan det osynliga virtuella vattnet som finns dolt liksom olja i alla varor inkl livsmedel. Ett kilo nötkött = 14000 liter vatten en tomat 14 liter vatten osv.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!