Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

The Collapse of Complex Societies

Antal besökare

 • 59Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1008Besökare förra veckan:
 • 3857Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Energimyndigheten och Peak oil!

Print Friendly, PDF & Email

I Sverige har vi en myndighet som ska vara ”expert på energi”. Som det står på deras hemsida: Energimyndigheten verkar inom olika samhällssektorer för att skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning. Då tror man kanske att myndigheten har en hel del om information Peak oil/oljetoppen och vad det är, då detta kommer att ha en enormt stor påverkan på vårt samhälle.
Gör man en sökning på deras hemsida så får man tre träffar, ja det är kanske OK vi får ta och se efter.

Den första träffen var en Powerpoint presentation av Hans Hellsmark från Chalmers. Inget som myndigheten själv har skrivit.
Den andra vare ett dokument ”Kompletterande klimatmål med fokus
på sektorsmål” av Åsa Persson på Stockholm Environment Institute mfl på uppdrag av Naturvårdsverket.
Och tredje var också ett dokument ”Nya olycksrisker i ett framtida energisystem” från Räddningsverket. Inget där heller utan i en annan extern skrift.
I Energimyndighetens direktiv står bland annat detta:
5. utarbeta underlag för utvärdering och omprövning av de samlade energipolitiska programmen,
6. bevaka energimarknadernas och energisystemets utveckling och särskilt energiomvandlingens och energianvändningens inverkan på och betydelse för miljö och klimat samt näringslivets konkurrens-
kraft och den ekonomiska tillväxten,
7. följa den internationella utvecklingen inom verksamhetsområdet och främja svenskt deltagande i internationellt samarbete,

I dessa tre punkter så borde Energimyndigheten i alla fall ha en åsikt eller någon information om Peak oil, men ingenting. Är inte det lite konstigt minst sagt! Vill man veta något om Peak Oil eller oljetoppen, så får man leta någon annanstans.

Bland annat här hos oss på ASPO Sverige och bland annat på dessa ställen.

Wikipedia, Globala Energisystem i Uppsala, Ställ Om, Oljegruppen, Effektmagasin, Efter oljan, Oljepris.se, Cornucopia?, Flute-tankarTransition Sweden med flera för att inte tala om vad det finns utanför riket.

Så det är inte att det saknas information för Energimyndigheten, så vad skyller dom på?

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (7 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

8 comments to Energimyndigheten och Peak oil!

 • svenne

  De försöker väl tiga ihjäl problemet, med någon avdankad politiker i ledningen, vad annars.

 • Bengt Eriksson

  Vilken politiker eller myndighetsperson kan räkna med att få behålla jobbet om de skulle gå ut med de senaste siffrorna Mikael Höök presenterat nyligen gällande oljetillgången och att ”Peak Oil inträffar senast 2010”.
  Detta skulle i så fall vara en fullständigt överraskande nyhet för 99,9% av svenska folket.
  Det kommer att visa sig vad som väger tyngst – ansvar eller sin egen karriär.
  Men nämnas bör att Kista som första kommun (vad jag vet)i Sverige tagit problemet på allvar och börjar nu introducera tätortsnära odling för allmänheten.

 • benran

  Jag tror du menar Knivsta, jag kommer att skriva lite om detta i del 2 i serien om effekt

 • Bengt Eriksson

  benram;
  Ursäkta – det skall vara Knivsta precis som du skrev!

 • Hej Bengt!
  Tycker det var ett oerhört bra avslöjande i sin enkelhet. Det enkla är ju ofta det geniala. Då blir nästa fråga. Utför verkligen energimyndigheten det arbete dom är tillsatta att göra? Mitt förslag är att ASPO Sverige begär en granskning av den myndighet som har i uppgift att kontrollera om våra myndigheter utför sina uppgifter, RRV och regeringen.

 • benran

  Det är Justitiekanslarn domän, punkt 1.

  1. Tillsyn
  Justitiekanslern har i likhet med Riksdagens ombudsmän (JO) tillsyn över myndigheter och deras tjänstemän. Tillsynen har till syfte att kontrollera att lagar och andra författningar efterlevs. Sedan den 1 december 1998 har Justitiekanslerns tillsynsverksamhet begränsats. Justitiekanslern har sedan dess en mer övergripande tillsyn som främst är inriktad på att upptäcka systematiska fel i den offentliga verksamheten.

  Hur skulle man gå till väga, hur anmäler man sådant?

 • Skriv till regeringen och RRV med kopia till massmedia, tidningar och TV. Tror nog att dessa två instanser är de rätta att vända sig till.

  En annan sak. När jag ska skriva i ”bildkoden” så stämmer den inte utan måste först lyssna på koden.

 • Bengt Eriksson

  Hej Martin;
  Tack för de vänliga orden! När det gäller PO och dess oundvikliga konsekvenser tror jag allt mer att det blir som Richard Heinberg beskrivit.
  Myndigheterna kommer att skylla effekterna på omvärlden när exporten avtar.
  Allmänheten kommer att rikta brutal kritik mot myndigheterna när jobben uteblir.

  Men jag är tveksam till om myndigheterna någonsin kommer att beröra den egentliga orsaken, eftersom allmänheten då kommer att känna sig undanhållen livsviktig information som de borde fått för länge sedan.
  Med en mandatperiod av 4 år finns inte utrymme för kontroversiella frågor. Efter bara 2 år är det full fart för att skapa möjligheter för att bli omvald – till varje pris. Och inom den fyraårsperioden räknar nog heller ingen med att energisituationen skall ändras nämvärt.
  Dessutom, och ännu värre är att jag är tveksam till om de, politikerna har klart för sig oljans totala betydelse för detta samhällssystems fortlevnad.

  Däremot predikar man ofta om att Sverige har minskat sitt oljeberoende, men talar inte om att man bara flyttat oljeintensiv produktion till låglöneländer med helt andra miljökrav.
  Så jag tror att vi skall glömma medverkan från politikerhåll när det gäller info angående PO.
  Det som behövs är en stark talesman / organisation tex ASPO som på ett för allmänheten begripligt sätt kan ge information.
  Vi måste komma ihåg att om vi skulle fråga ”folk på stan” vad Peak oil står för skulle kanske i bästa fall någon höfta till med ”är det en ny toppkvallite på olja?”
  Vägen är lång att gå, men tiden är däremot kort!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!