Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

 • 46Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 954Besökare förra veckan:
 • 164Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Befolkningstillväxt och miljöpåverkan

Print Friendly, PDF & Email

Av en händelse så hölls i förra veckan ett endagsseminarium på Kungliga Vetenskapsakademien om ”Befolkningstillväxt och miljöpåverkan”, där både Hans Rosling och Kjell Aleklett medverkade. Moderator var Anders Wijkman.
SVT var där och spelade in det hela som nu ligger på SvT Play 16 mar 2011 så det är ingen panik.

Del 1, 2 tim, 19 min  del 2, 1 tim , 50 min och del 3 längd 1 tim, 9 min OBS! Finns inte kvar längre.

Ett oerhört intressant och spännande innehåll där framför allt Hans Rosling var i bästa form.
Det var länge sedan som så många myter punkterades kring jordens befolkningsökning och vilka reella hot som vi globalt står inför.
Ett utmärkt tillfälle att skaffa sig nya kunskaper kring global omställning!

Materialet finns på Riskkollegiet om ni vill titta på bilderna i detalj.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

3 comments to Befolkningstillväxt och miljöpåverkan

 • Bengt Eriksson

  Jag har sett de tre delarna av seminarierna på Vetenskapsakademin. Efter Kjell Alekletts anförande säger Anders Wijkman ungefär så här: ”Är det inte så att om man investerar rätt går det att möta väldigt mycket av energibehoven?”

  Han verkar ha förhoppningar om att dagens och kommande dagars teknik kan lösa mycket av energiproblemen.
  När en person av Wijkmans dignitet inte har klart för sig hur energisituationen och ffa Peak oil ser ut, kan man bara ana var kunskapsnivån ligger för de flesta andra politiker.

  Tycker heller inte att Hans Rosling är förankrad i verkligheten. Hans ljusblå framtoning är inte särskilt trovärdig.
  Men debatten är ju ändå viktig och glädjande att man tar upp disskussionen.
  Hade gärna viljat veta vilka åhörarna var och deras samhällspossition.

 • benran

  Jag har också lite svårt för Hans glättiga utvecklingsoptimist. Läste detta av Daniel Pargman om Roslings rosiga världsbild och saxade en bit.

  Man kan konstatera att Hans är en utvecklingsoptimist och vid ett tillfälle i intervjun kallar han sig själv ”possibilist”. Det är uppenbart att den underliggande bilden är en tillväxtorienterad värld, en värld utan (ekologiska) gränser. Han ser bara framsidor och inte några (miljömässiga eller andra) baksidor av globaliseringen och den ekonomiska utveckling vi har haft de senaste decennierna. Det jag personligen undrar över är hur han får ihop det? Hur kan vi hindra att miljön går ner för räkning med en befolkning som fram tills 2050 ökar till 9 miljarder (eller mer) och samtidigt en stark global ekonomisk utveckling?

 • benran

  Jag har tittat på Kjell’s presentation den är slut vid 1:18, och jag blir rätt överraskad av Anders Wijkman kommentar om rätt investeringar. Jag har hört honom förut senast för ett år sedan på ”A new green deal” på Stockholms universitet där han pratade efter Kjell A, men då komma han innan han skulle tala och försvann efteråt, så han hörde aldrig Kjell A. Han har inte klart för sig hur energi påverkar alla system, bra att Kjell även har det tre E’na med för Ekonomi, Energi och Ekologi hänger intimt ihop fast med olika tidskalor.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!