Kalender

februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Slumpmässigt inlägg

Kalifornien avstår oljeborrning

Antal besökare

 • 137Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1317Besökare förra veckan:
 • 1687Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Utan varmluft!

Print Friendly, PDF & Email

”Sustainable Energy — without the hot air” heter en ny bok som har skrivits av David JC MacKay från Cambridge i England.
I boken försöker han reda ut vår konsumtion av energi och vad som skulle kunna ersätta detta, om vi både tar hänsyn till den kommande energi- och klimatkrisen. Det finns många som i okunnighet eller med berått mod vilseför allmänheten om att vi kan fortsätta som vi gör i dag, men med ett antal nya vindkraftverk, lite mer solceller och energieffektivisering ska kunna fortsätt som vi lever idag.


David går igenom våra vanligaste poster i energiförbrukningen i en energibalans. På konsumtionssidan ingår dessa poster transporter, uppvärmning, belysning, IT och prylar, livsmedel och tillverkning. Och som uthållig energiproduktion ingår vind, sol, vattenkraft, vågor, tidvatten, geotermisk- och kärnenergi?

Energibalans, konsumtion och produktion

Energibalans

All förbrukning räknas om till kWh/dag och person, och alla energiproduktion likaså. En 40W glödlampa får stå i centrum, om den är tänd i 24 h så motsvar det ungefär 1 kWh. På detta sätt går han igenom alla posterna som är teoretiskt möjligt med dagens teknologi, och ingen hänsyn tas till ekonomiska eller andra hinder.

För engelska förhållanden kommer han till 195 kWh/dag o person i förbrukning och en maxima produktion av förnyelsebar energi på 180 kWh/dag o person. Men denna siffra är praktiskt och ekonomisk omöjlig och efter en kraftig bantning blir det kvar ca 18 kWh/d o person! För att sätta det i lite sammanhang, år 2006 hade England 1,05 kWh/dag o person förnyelsebar energi och 3,4 kWh/dag o person kom från kärnkraft. För Sveriges skulle en del siffror bli annorlunda, konsumtionen ligger nog nära 195 kWh/dag o person, men vi är färre innevånare på större landyta. Och vår del som är från förnyelsebar energi är större, kärnkraften ger oss 19,6 kWh/dag o person och vattenkraft är ca 20 kWh/dag o person.

Denna bok sätter ett bra perspektiv på vår energisituation, och detta ett dilemma som vi sitter i. På problem finns det lösningar men på dilemman finns det inga lösningar utan vi måst göra avkall och svåra val.

En kortare sammanfattning finns här.

Hela boken kan laddas hem och läsas. Vilket jag tycker alla borde göra som uttalar sig i energifrågor.

Här finns en video om detta: ”How many lightbulbs”

[youtube id=”UR8wRSp2IXs”]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!