Kalender

februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Antal besökare

 • 120Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 981Besökare förra veckan:
 • 1099Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Tecken på nergradering!

Print Friendly, PDF & Email

I sitt tal till Nationen i januari så skrotade president B. Obama ”Constellation” programet som avsåg att människor skulle återkomma till månen för vidare resor till Mars. För det är för komplicerat att satsa på Mars direkt. Jag tror det är så här det kommer att gå, olika program och projekt skrotas av olika skäl.
Det första var projektet var Concord som i princip blev olönsamt i samband med oljekrisen på 70-talet och aldrig blev mer en än parantes i flyget historia. Nu läggs så NASA’s färder till Månen ner och troligtvis även Marsresorna. Vad blir nästa stora projekt som går samma öde till mötes.

USA’s flygvapen sköter GPS systemet och flygvapnet har ont om pengar för att underhålla och skicka upp nya satelliter, och utan tillräckligt många fungerande satelliter så slutar GPS system först att var noggrant, sedan till uteblir signal helt. EU håller i och för sig på med ett eget GPS system Galileo, men det dras med stora ekonomiska problem.
ISS kommer också att falla för ålders sträcket och inte heller underhållas och till slut återinträda i atmosfären. Komplexa system är det första som kommer att gå ner för räkning, och rymdfärder och system i rymden är det första som man kommer att tänka på. Men det finns andra inte lika uppenbara system, ett som man kanske inte tänker på i första hand är våra elkraftsystem som antagligen är det mest komplexa system som människan byggt på jorden.

Grad av komplexitet

Vi som kultur, har först mycket att vinna på att öka graden av komplexitet i samhället . Men vid punkten B2 så har vinsterna slutat, för att vid ökande komplexitet minskar så vinsten.

En en värld med minskande energimängd så ökar komplexiteten för samma nyttighet.

Det finns mer att läsa om komplexa system här:

Peak Civilization: The Fall of the Roman Empire”

Things Fall Apart: Complexity, Supply Chains, Infrastructure & Collapse

Energy Flow, Emergent Complexity, and Collapse

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Tecken på nergradering!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!