Kalender

februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Slumpmässigt inlägg

Stockholm efter Peak Oil?

Antal besökare

  • 28Besökare idag:
  • 62Besökare igår:
  • 622Besökare förra veckan:
  • 2108Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
    I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
  • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
    A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]

Tecken på nergradering!

Print Friendly, PDF & Email

I sitt tal till Nationen i januari så skrotade president B. Obama ”Constellation” programet som avsåg att människor skulle återkomma till månen för vidare resor till Mars. För det är för komplicerat att satsa på Mars direkt. Jag tror det är så här det kommer att gå, olika program och projekt skrotas av olika skäl.
Det första var projektet var Concord som i princip blev olönsamt i samband med oljekrisen på 70-talet och aldrig blev mer en än parantes i flyget historia. Nu läggs så NASA’s färder till Månen ner och troligtvis även Marsresorna. Vad blir nästa stora projekt som går samma öde till mötes.

USA’s flygvapen sköter GPS systemet och flygvapnet har ont om pengar för att underhålla och skicka upp nya satelliter, och utan tillräckligt många fungerande satelliter så slutar GPS system först att var noggrant, sedan till uteblir signal helt. EU håller i och för sig på med ett eget GPS system Galileo, men det dras med stora ekonomiska problem.
ISS kommer också att falla för ålders sträcket och inte heller underhållas och till slut återinträda i atmosfären. Komplexa system är det första som kommer att gå ner för räkning, och rymdfärder och system i rymden är det första som man kommer att tänka på. Men det finns andra inte lika uppenbara system, ett som man kanske inte tänker på i första hand är våra elkraftsystem som antagligen är det mest komplexa system som människan byggt på jorden.

Grad av komplexitet

Vi som kultur, har först mycket att vinna på att öka graden av komplexitet i samhället . Men vid punkten B2 så har vinsterna slutat, för att vid ökande komplexitet minskar så vinsten.

En en värld med minskande energimängd så ökar komplexiteten för samma nyttighet.

Det finns mer att läsa om komplexa system här:

Peak Civilization: The Fall of the Roman Empire”

Things Fall Apart: Complexity, Supply Chains, Infrastructure & Collapse

Energy Flow, Emergent Complexity, and Collapse

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

1 comment to Tecken på nergradering!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!