Kalender

februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Slumpmässigt inlägg

Samtal med Vaclav Smil

Antal besökare

  • 21Besökare idag:
  • 97Besökare igår:
  • 753Besökare förra veckan:
  • 1604Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
    Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
  • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
    The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Dags för den riktiga skuldkrisen

Print Friendly, PDF & Email

Hyperinflationen sprider sig som en pestsmitta från land till land
och håller Europa i ett förlamande grepp. Panikslagna politiker pressade av skenande räntor och hotande statskonkurs stänger skolor, tömmer sjukhus och låter arméns pansarvagnar rosta till skrot i regnet. Pensionärerna har sedan länge berövats sina utlovade pengar och huttrar övergivna i förfallna hus.
Regeringar faller lika tätt och tungt som äpplen i en oktoberträdgård och gatorna fylls av miljontals demonstranter.

Så här inleds en artikel i SvD den 21 februari 2010 av Andreas Cervenka om ett tänkt år 2021 när stadsskulderna i många länder har stigit till ohanterbara nivåer.

För att vara en ekonomiartikel är den ovanligt rättfram med vilka problem som vi står inför. Vilka alternativ står då till buds för att minska risken att det går så illa. Man kan göra som centralbanker gör nu trycka nya pengar, eller höja skatter och minska utgifterna. Men det är inte enkelt nu när ekonomin går på konstgjord andning fortfarande. Det finns en lista med länder som har mycket stora framtida åtagande i förhållande till BNP.

1 Polen 1 555 %
2 Slovakien 1 149 %
3 Grekland 875 %
4 Frankrike 549 %
5 Finland 539 %
6 Holland 510 %
7 USA 510 %
8 Storbritannien 442 %

I artikeln tas inte problemet med Peak Oil upp vilket är konstigt, för detta kommer att ha en mycket stor inverka på hur det kommer att gå.

Skulder är en inteckning på framtiden och kräver tillväxt, och utan en ökande mängd energi ingen tillväxt. Så hur ska dessa skulder kunna försvinna. Det finns två sätt som skulder kan försvinna på det ena är inflation eller att långivarna får ta en förlusten, och det är många pensionssystem som har investerat i olika finansiella instrument.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!