Kalender

februari 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Slumpmässigt inlägg

Den stora förnekelsen

Antal besökare

 • 60Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1009Besökare förra veckan:
 • 3858Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Är metanhydrat lösningen?

Print Friendly, PDF & Email

National Academy of Sciences (NAS) har förslagit att metanhydrat kanske kan utöka USA:s naturgasproduktion. Naturligt förekommande metanhydrat kan innebära en enorm källa av metan – den viktigaste beståndsdelen i naturgas – och på sikt skulle det kunna förbättra konventionell naturgas, även om vissa tekniska utmaningar återstår innan kommersiell produktion är möjligt, säger en ny kongressen rapport på uppdrag från National Research Council. Dessutom har den amerikanska Department of Energy gjort betydande framsteg med att förstå och utveckla metanhydrat som en möjlig framtida energikälla.

Vad får du när du kombinerar vatten och sump gas under låga temperaturer och höga tryck? Du får en frusen trådliknande ämne som kallas metan hydrate, enorma mängder som finns under våra hav och i polära permafrost. Denna kristallina kombination av naturgas och vatten, den ser anmärkningsvärt lik ut som is men brinner om den antänds. Vissa uppskattar energin bundet i metanhydrat är mer än dubbelt den globala reserverna av alla konventionella gas, olja och kol källor tillsammans. Men ingen har ännu kommit på hur man kan utnyttja denna gas billigt, och ingen vet hur mycket som faktiskt är utvinningsbart.

Metanhydrat på botten och brinnande.

Naturgas består främst av metan (CH4), som är den renaste av alla fossila bränslen, släpper ut 25-50% mindre koldioxid än antingen olja eller kol för varje enhet som produceras. Däremot är gasen 25 gånger mer aktiv som växthusgas och finns kvar ca 100, så det är inget att leka med att försöka plocka upp detta fosila bränsle. Problemet kanske inte är metanhydratet i haven utan metanet i tundran och grunda hav. En liten höjning av temperaturen och stora mängder metan kan släppas loss. Men skulle en bristsituation uppstå och vi blir desperata så kanske vi försöker tappa även denna energikälla med stora risker för oavsiktligt metanutsläpp.

Referenser:

Gas Hydrates Facts and Myths: Gas Hydrates Facts and Myths

Methan Hydrate

Methane hydrates and global warming.

Big Thaw of Arctic Soil May Unleash Runaway Warming

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 2,75 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!