Ekonomi - Energi

Oljepriset orsakade recession.

Print Friendly, PDF & Email

Det finns starka indicier på att volatiteten i oljepriset var det som utlöste recession som vi nu är inne i. Tom Therramus gör en analys över volatiteten som oljepriset har haft sedan 1986 och volatiteten hela tiden fram ca år 2000. Därefter  har volatiteten ökat från under 2 till ca 12 sommaren 2008.

Varje spik i kurvan är kopplad till en recession, dessa spikar återfinns även i andra ekonomisk index. Dessa spikar av volatilitet på oljepriset destabiliserade miljön för investerare, vilket ledde till att den oreglerade banksektorn blev utsatt för stora uttag.

Paul Krugman och andra har också antytt att den oreglerade banksektorn var dominobricka som fick det finansiella systemet på knä. Ekonomen James Hamilton har kommit fram till att ökande oljepris ledde till en minskning av BNP.  Wall Street, sub-prime lånen och brist på regleringar är inte den ursprungliga orsaken till den ekonomiska kollapsen. Orsaken till denna kris är troligtvis oljepriset.

Idéen att Peak oil skulle kunna knäcka ekonomin är inte ny, Matthew Simmons och nyligen Jeff Rubin har kommit till samma slutsatts. När oljeproduktionen inte går att öka längre kommer volatiteten på oljepriset att öka.  Även i filmen ”The end of Suburbia” så pratar man om en kommande finanskris.

Mer att läsa:

Oil Caused Recession, Not Wall Street; Oil-Price.net

Causes of the Oil Shock of 2007-08; Econbrowser

Was Volatility in the Price of Oil a Cause of the 2008 Financial Crisis?; The Oil Drum

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious