Ekologi

Remiss till Jordbruksverket

Print Friendly, PDF & Email

Efter inlägget den 6 nov Är EU är emot biologisk mångfald. Så skrev jag ihop en remiss, då det verkar vara ett stort intresse av detta inlägg och liknade på flera olika ställen. Vi kan nog inte vänta oss så mycket av denna men det är en markering i alla fall, någon på Jordbruksverket måste i alla fall läsa den.

Remiss angående: Föreskrift om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter.  Dnr 22-9337/10

Synpunkter från ASPO Sverige

ASPO Sverige är en politiskt och fackligt obunden organisation, som arbetar för att sprida kunskap om Peak Oil, d.v.s. oljeutvinningsstoppen, och konsekvenserna utav de fossila resursernas ändlighet vilket är betydelsefulla för samhället på grund av det stora beroendet av fossil energi i olika former.

ASPO Sverige väljer att besvara remissen genom att redogöra för generella synpunkter.

Vi står inför mycket stora utmaningar inom en inte alltför lång framtid, vårt ekonomiska system är helt beroende av tillväxt och tillväxten kommer från en ökande mängd energi, detta kommer inte att gå då oljeproduktionen faller. Detta kommer att leda till nerväxt motsatsen till tillväxt, och efter som vårt ekonomiska system sedan ca 200 år bara har tillväxt så vet ingen vad motsatsen betyder. Risken är mycket stor för en ekonomisk kolapps och detta leder i sin tur till att alla global handel slutar att fungerar. Jordbruksverket vet nog hur stor vår försörjelse grad på livsmedel är, vi har inte kunnat hitta denna uppgift. Men den är troligtvis mycket mindre än 70%.

I ljuset av detta så ser vi en mycket stor risk med att införa denna föreskrift. Vi kommer att behöva alla olika sorters grödor som finns med så stor genetisk spridning som möjligt, detta för att kunna odla livsmedel på alla möjliga och omöjliga platser som finns i landet. Vi har många olika växtzoner och detta kräver olika former av arter.

Vi skulle även vilja belysa frågan om ”förtroende och tillit” för Institutioner mm. Rättsstaten innebär att lagen begränsar de mäktiga, och att det finns en rimlig grad av rättslig öppenhet och förutsägbarhet, så att människor är beredda att lita på rättvisa och att den är tillgänglig. I samhället, ger förtroende också politisk legitimitet. Där det finns legitimitet, finns det relativt lite behov av övervakning och tvång. En hög grad av tillit (ända upp till nationella institutioner) är alltså en förutsättning för ett öppet samhälle.

Vi ser i ljuset av detta ovan, att det finns stora risker att förtroendet minskar för berörda Institutioner både inom landet och inom EU. Den nya föreskriften gynnar de mäktiga företagen på de små’s bekostnad.

Förtroendet för befintliga organisationsstrukturer försvinna inte över en natt, men vittrar bort när omfattningen av konstiga lagar och paragrafer blir för stor.

I detta läge förlorar samhället en kritisk stöttepelare – den kollektiva tilltron av folket. Styrande institutioner förlora då i legitimitet, då kostnaden för styrning ökar betydligt, detta eftersom det inte finns något förtroende kvar, resurskrävande övervakning och tvång utveckla istället.

Är detta vägen som Jordbruksverket vill gå, för föreskriften leder till mer reglering och övervakning. Vad blir nästa steg, förbud för fröcirklar,  fröbyten och frön som gåvor. Eller i förlängningen förbud för att odla egna grönsaker.

Vi är även kritisk till att remistiden är extremt kort, men det kanske var meningen för att slippa höra de små’s röst. Detta handlar om tillit och förtroende även här.

ASPO Sverige

Styrelsen genom

Bengt Randers

Uppdaterat 27 nov 2010: Jordbruksverket har fått in 650 remisser i denna fråga, verket håller ett informationsmöte den 20 december. Det verkar som verket har tagit intryck av alla remisser.
__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Remiss till Jordbruksverket

Comments are closed.