Energi

Jevons paradox

Print Friendly, PDF & Email

William Stanley Jevons, född 1835, död 1882, var en engelsk nationalekonom. Jevons gjorde sina iakttagelser av användningen av kol till ångmaskiner. Den första kommersiellt ångmaskinen uppfanns av Thomas Newcomen för att pumpa vatten ur kolgruvor. Den använde en mycket stor mängd kol jämfört med mängden av nyttiggjord energin och var endast hållbara i kolgruvor där koltillgången var riklig och nära till hands.

Eftersom ved som energikälla hade blivit svårare och dyrare att få tag i så fick man gå på en ny energiform som var sämre och svårare att använda, och det blev kol som England hade gått om.

James Watt gjorde stora förbättring och han byggde en maskin som var så mycket billigare att köra. Senare kunde Watt ytterligare öka graden av teknisk effektivitet i hans ångmaskiner. Det betydde att maskinen kunde gör mer arbete för samma mängd kol. Då borde kolkonsumtionen minska eftersom effektiviteten ökade. År 1865 när Jevons publicerade hans numera berömda paradox, var ångmaskiner endast effektiv nog att användas där de kunde tanka ofta, exempelvis för stationära tillämpningar (gruvor och fabriker), lok på järnväg, bogserbåtar i hamnar. De var inte tillräckligt effektivt för att transportera nog kol över oceaner och fortfarande ha utrymme för last. Den efterföljande utvecklingen av trippel expansions ångmaskinen vilket var betydligt effektivare, gjorde oceangående ångfartyg livskraftig till oljan tog över. Förbrukningen av kol eskalerar åter, som Jevons hade förutspått.

Denna dynamik finns inom flera tekniska områden, bland annat:

• Utvecklingen av moderna jetmotorer för flygplan, som har ökat effektiviteten (passagerare km per liter bränsle) med 3 gånger från Boeing 707 till Airbus 380. Resultatet – snabba tillväxten av flygresor och bränsleförbrukning.

• Utvecklingen av modern högeffektiv koleldade kraftverk. Resultatet – exponentiell tillväxten av el som används och växthusgaser som produceras.

• Utvecklingen av effektiva och kraftfulla datorer som kan tillverkas mycket billigt. Resultatet – exponentiella tillväxten av mängden energi som används för tillverkning och drift av datorer.

Jevons var oroad av att den exponentiella tillväxten av kolkonsumtionen som han observerade  skulle leda till utarmning av ekonomiskt bärkraftiga källor av kol. Han varnade för att kolproduktionen oundvikligen skulle flytta bort från enkelt brytbara fyndigheter nära ytan till djupare avlagringar som skulle kräva mer kapital och arbetskraft för att utvinna. Han förutspådde att Englands kol skulle bli allt dyrare till den grad att allt fler tillämpningar skulle upphöra att vara lönsam. Ett århundrade före M King Hubbert förutsägelse om Peak Oil, så hade Jevons varnat för Peak Coal i England och 1913 så toppade Englands kolproduktion mycket riktigt. Peak Oil i USA inträffade 1971 som mycket riktigt Hubbert förutsåg.

Det räcker inte att enbart lita på energieffektivisering, det måste till något mer så att inte vi ökar den totala förbrukningen av olika energislag.

Några källor:

Efficiency Policy, Jevon’s Paradox, and the “Shadow” Rebound Effect

Jevons Paradox and Energy Efficiency
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious