Ekologi

Geoengineering – desperata åtgärder.

Print Friendly, PDF & Email

The Royal Society, London håller en konferans den 8-9 november, om geoengineering eller att med på konstgjord väg ändra jordens klimat så att vi klarar CO2 utsläppen utan att förändra vårt beteende. Som vi inte har hållit på med detta de senaste 150 åren fast vi kanske inte har varit medvetna om vad vi gör mer än de sista 50 åren.

Det kommer att komma en rapport om vad som sägs i Philosophical Transactions A.

Men det verkar som desperationen om klimatkaoset sprider sig, för ingen har nog klart för sig om vad man ger sig in på med att försöka förändra klimatet på konstgjord väg. Det finns ett antal ideer som har talats om ett tag dessa är:

  • Fartyg som skapar moln.
  • Gödning av havet
  • Raketer som släpper ut Svavel
  • Glasskivor i rymden
  • Kemisk insamling av CO2

Det är nog bara den första punkten som är minst skadlig då det går att sluta snabbt och det bara är vatten som ingår i processen. Punkt två har haft vissa förespråkare, men ett mycket starkt argument mot är försurningen av haven som pågår.

Geoengineering är inte en lösning på problemet med klimatförändringar. Det skulle endast kunna beaktas i en nödsituation och därför kan det aldrig användas för vinstdrivande företag inom handeln med utsläppsrätter.

Men jag tror inte detta kommer att inträffa för vi kommer inte att ha kapital till dessa åtgärder, det kommer att vara så många andra saker vi måste investera i efter Peak oil.

Geoengineering – taking control of our planet’s climate – Events Diary – The Royal Society.
Uppdaterat den 1 dec 2010: I en rapport från ESA’s och Venus Express som studerat Venus atmosfär så har man hittat svavel dioxid i övre luftlagren, detta är en varning att försöka samma här.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Geoengineering – desperata åtgärder.

  1. Hej Bengt!
    Delar din åsikt om att Geoengineering är den allra sista desperata åtgärden när patienten har hjärtflimmer, fallande blodtryck och prästen försöker hinna fram och ge sista smörjelsen. Det kan också vara en en kunglig seans för de riktigt super teknikoptimistiska krafterna i Storbritannien,

  2. Geoengineering i regi av Royal Society? Toppat med Climate Change. Finns det något mer pinsamt än dumhet parad med hybris? Är ni säkra på att det inte är en artikel ur ”The Onion”? Isaac Newton lär rotera i sin grav med sådan hastighet att det går att koppla en generator till honom och försörja hela London med elektricitet…

Comments are closed.