Ekonomi - Energi

Slutspelet för ekonomin?

Print Friendly, PDF & Email

Art Berman skriver ett inlägg med titeln ”Game Over for Oil, The Economy is Next” om hur illa det ligger till med USA:s oljesektor. Detta på grund av lagren är fulla och priserna har kollapsat. Ett virus ställde till det ordentligt. Under 2020 så kommer den global efterfrågan att minska med i snitt 20 miljoner fat från 2019, oljebolag kommer att vara tvungna att strypa utvinningen för att komma i balans men allt är mycket osäkert.
USA:s skifferolja utvinning kan falla med 60% fram till juni till mindre än 3 miljoner fat om dagen. Se figur 1.

Figur 1 Skifferolja i USA

Energi är ekonomin, då BNP är proportionell mot oljekonsumtionen se figur 2.

Figur 2. BNP relativt oljeanvändningen 2017

För det är cirka 4,5 års arbete i ett fat olja (159 liter), ingen energikälla kommer i närheten av denna energitäthet, tror någon att sol och vind kan ersätta detta så är hög tid att studera fysik.
Sjutton analytiker har nyligen uppskattat att USA:s BNP kommer att minska med i spannet 9-50% medelvärdet är mellan 30-35%, detta kan leda till massiva konkurser. Stora delar av USA:s oljeindustri kan vara förstatligad innan året är slut. Det är annorlunda tider som väntar. Art sa för många år sedan att hela äventyret med skifferoljan var en fest för pensioneringen nu har pensionen

Källa: Game Over for Oil, The Economy is Next – Art Berman

Det finns även en ny presentation av Nate Hagens här som också tar upp kopplingen Energi och Ekonomi.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious