Ekologi

Eko-llaps och IPBES| ASHES ASHES

Print Friendly, PDF & Email

FN har kommit ut med IPBES Global Assessment sammanfattning av den stora rapporten på 1500 sidor som ska komma ut i höst. Detta är en lite sammanfattning på dessa sidor som finns i denna podcast. IPBES handlar om biologisk mångfald och är motsvarigheten till IPCC som håller på med klimatet. En inte så munter rapport och podcast, och då brukar rapporter från FN vara lite dämpade.

Lite siffror, befolkningen har ökat men resursanvändningen per capita har ökat med 15% sedan 1980, och CO2 halten har dubblerats, 80% av allt avloppsvatten går ut orenat, plastavfallet i havet har ökat 10 gånger, 300-400 miljoner ton förorenat industriavfall dumpas i havet, övergödning har gjort så att över 400 döda zoner nu finns till en yta av 245 000 km2, invasiva arter sprider sig och påskyndar utrotningen. Från avsnitt B i rapporten.

En bild av läget för den biologiska mångfalden!

Rapporten slutar med fem hävstänger som finns för att komma tillrätta med obalansen!

Fem huvudinterventioner (”hävstångar”) kan generera transformativ förändring genom att ta itu med de underliggande indirekta drivkrafterna för naturförstöring:

  1. incitament och kapacitetsuppbyggnad.
  2. sektorsövergripande samarbete.
  3. förebyggande åtgärder.
  4. beslutsfattande i samband med motståndskraft och osäkerhet.
  5. miljölagstiftning och genomförande.

Det är väl bara punkt 5 som verkar vettig och kan göra någon skillnad!

PS. Till detta kan man lägga den finansiella sektorn som också är ohållbar, som denna artikel förklarar. För många problem som tas upp ovan kommer från denna sektor.

Källa: Eco-lapse | ASHES ASHES

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious