Kalender

april 2019
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Slumpmässigt inlägg

Tillväxt kontra utveckling
Tillväxt kontra utveckling

Antal besökare

 • 17Besökare idag:
 • 101Besökare igår:
 • 837Besökare förra veckan:
 • 2757Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • The true feasibility of moving away from fossil fuels 9 april, 2019
  One of the great misconceptions of our time is the belief that we can move away from fossil fuels if we make suitable choices on fuels. In one view, we can make the transition to a low-energy economy powered by … Continue reading →
 • UK Government to Announce New Energy Policies 1 april, 2019
  In view of the grave concerns raised by 5 to 17 year old children on the impact of CO2 on Earth's atmosphere today (*see endnote 1), Her Majesty's government will today introduce legislation that will address the most pressing issue of our times, namely CO2 emissions and the ensuing climate mayhem that they cause (Exhibit […]
 • North Korea’s less-known military threat: Biological weapons 18 april, 2019
  Preface.  Oh no! North Korea is developing bioweapons probably.  Here are some excerpts from the New York Times article. Alice Friedemann   www.energyskeptic.com  author of “When Trucks Stop Running: Energy and the Future of Transportation”, 2015, Springer and “Crunch! Whole Grain … Continue reading →

Tomas Kåberger slår blå dunster i folk.

Print Friendly, PDF & Email

Tomas Kåberger säger i Aktuellt att sol- och vindkraft nu är lönsamt utan subventioner och att det gör en stor skillnad. Vi önskar att så var fallet men dessvärre är det väldigt lång från sanningen. Man kan inte heller jämföra intermittent energiproduktion med produktion 24/7. Här måste även lagringen ingå och då ökar priset kraftigt. (Ni kan se inslaget här nedanför.)

På det sätt som framställs i inslaget så är varje kilowattimme energi som produceras lika mycket värd, så är inte fallet i verkligheten, åtminstone inte i en marknadsbaserad tillvaro utan styrmedel. Istället är energi dyr när efterfrågan är hög och utbudet lågt, precis som skolboksexemplet. Tyvärr är detta den stora baksidan med sol- och vindkraft i att vi människor inte kan bestämma när de flödande energikällorna behagar vara aktiva.

Vårt grannland Danmark har en hög andel vindkraft vilket lett till den absurda situationen att elpriset är negativt när det blåser mycket. Du får alltså betalt för att använda elektricitet! Å andra sidan när det inte blåser så producerar ju inte vindkraftverken någon energi och genererar heller inga inkomster. Att alltså visa en bild där varje energikällas elproduktion visas upp per år är enbart vilseledande eftersom det som producerats via vind och sol alltid kommer att vara lägre prissatt än de energikällor som är reglerbara.

Men vattenkraften i Sverige då, den kan ju användas som en regulator för sol och vind, tänker du kanske? Visst kan den det men det innebär ändå inte att sol och vind klarar av att stå på egna ben utan subventioner. Om intäkter går från baskraften till vind- och solkraft så måste baskraften antingen hitta nya intäkter (läs: få mer betalt i de händelser att sol- och vindkraften inte producerar) eller lägga ner sin verksamhet. I det senare alternativet så är vi snart i Danmarks situation vilket vore en katastrof för det välfungerande svenska systemet.

Sist vill vi lyfta att även om sol- och vindkraft blivit mycket billigare så är trenden inte att fossil elproduktion läggs ner för att förnybara källor byggs ut. Istället innebär det en hög tillväxt av el på nätet men utsläppen av växthusgaser ser inte ut att minska ändå. I länder som Sverige kan det dessutom vara kontraproduktivt att bygga ut vind- och solkraft eftersom vår elmix redan är närapå fri från CO2.
Det går heller inte att sätta likhetstecken mellan el-energi och flytande bränslen. Vi kommer inte att kunna flyga eller frakta gods med lastbilar eller fartyg med el hur mycket vi än skulle vilja det.

Bengt Randers; ASPO Sverige
Gustav Krantz; Trans Oleum

Källor:

 • Can renewable energy power the future?, P. Moriarty, D. Honnery Energy Policy 93 (2016) 3–7.
 • Evaluation of a proposal for reliable low-cost grid power with 100% wind, water and solar. PNAS June 27, 2017 vol. 114 no. 26
 • When Trucks Stop Running. Energy and the Future of Transportation. Alice Friedemann, 2015, Springer

__________________

<div id=”_mcePaste”>Antal lästa gånger: 124</div>

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Tomas Kåberger slår blå dunster i folk.

Lämna en kommentar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz:

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!