Ekologi - Energi - Politik

Sveriges åtagande enligt Paris överenskommelsen!

Print Friendly, PDF & Email

Den 30 mars var Kevin Anderson inbjuden till Riksdagen av (v) för att prata om Paris överenskommelsen och vad den betydde för Sverige. Det har varit lite otydligt hittills vad ”well below 2°C” betyder konkret.
Det som Sverige skrivit under avtalet är denna text ”hold the increase in global average temperature to well below 2°C above pre-industrial levels and pursue efforts to limit the temperature increase to 1,5°C”
Kevin beskriver vad detta betyder i något konkreta siffror. I överenskommelsen så var alla data från 2011.
Eftersom vi nu befinner befinner oss i år 2017 så har vi en budget på c:a 800 GtCO2 kvar om vi menar alvar. Vi ska var på 0 GtCO2 år 2050! Men Paris avtalet har också en viktig jämställdhets dimension.
IPCC:s 2 scenarior är modellerad med 1600 GtCO2 fram till 2100.


Så vad är det som gäller?
– IPCC:s vetenskap kommer fram till c:a 800 GtCO2 från 2017.
– IPCC:s modeller använder ~1600 GtCO2 från 2017.
Modellerna har trollat fram BECCS som ska plocka ut CO2 ur luften i framtiden.
Så Paris avtalet handlar inte om att göra viktiga och djupa förändringar nu, utan att förlita sig på stora icke fungerade teknologer i framtiden.
För att ta hänsyn till avskogning och att det får ta längre tid att avveckla fossilberoendet i utvecklingsländer och industriprocesser så kommer Kevin fram till 500 GtCO2 som en global CO2 budget.
Det ger för Sverige 170 till 340 Mt CO2 från 2017 och vi släpper nu ut 74 Mt CO2 utsläpp.
Om vi antar att Sverige står för sitt åtagande från Paris och att att vi ska utgå från vetenskapliga fakta så behöver vi strama åt 12 % per år och att vi startar NU. Som många kanske förstod så var gårdagens inlägg ett aprilskämt, men det ligger helt i linje med det Kevin säger här.
Efterföljande samtal med två politiker Sara Karlsson (s) och Stina Bergström (mp) följde sedan.

Det är en rätt stor kontrast till detta, som Global utmaning hade om Miljömålsberedningen. Sedan har vi Sista Gratislunchen där inte heller politikerna verkade förstå.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

4 Comments on “Sveriges åtagande enligt Paris överenskommelsen!

  1. Hej Bengt!

    Mycket intressant, tack, lyssnade själv på nästan samma föreläsning på Ingenjörer för Miljön, 22/2, men denna hade lite mer info. Ställde några frågor då om hur politiker ska kunna ta besluten som han säger krävs*, samt om de gör det, hur de ska kunna återväljas och inte ersättas av andra som river upp besluten efter nästa val. Tyckte han var lite mer specifik och tydlig denna gång, möjligen pga mina rätt tuffa frågor.

    *Håller naturligtvis med honom att (BE)CCS är nonsen, som bara låter oss fortsätta ett tag till utan att verkligen ta tag i problemen. Däremot tror jag faktiskt inte att demokrati klara av de beslut, det är helt enkelt för tufft. Hoppas jag är för pessimistisk (realistisk)

    Var det mycket folk på plats?

    Vilka var där?

    MVH

    Tommy

  2. Hej, det verkar inte som koden till diskussionen med Sara Karlsson och miljöpartisten fungerar.
    Hur kan jag göra för att lyssna till deras kommentar?

    Hans

  3. Den finns inte här du kan hitta den på Facebook det blev inget bra ljud, men det var rätt tillintesägandle kommentarer.

Comments are closed.