Ekologi - Ekonomi - Energi

Holland och dess gas.

Print Friendly, PDF & Email

Holland har sedan 1959 då Groningen fältet hittades byggt ut naturgasen till att bli energikällan framför allt, för uppvärmningen. Tidigare var det torv och och till viss del kol då inte många andra energikällor har funnits förutom väderkvarnar som kom i slutet på 1500-talet.
Problemet med väderkvarnar är att det bara ger rörelseenergi och redan på 1600-talet var alla skogar borta som gav termisk energi. Så den energi fick komma från torv och torvutvinning började redan på 1100-talet. Det tar c:a 3000 år att bilda ett 3 m tjockt torvlager, så hållbart är det inte.
Torvutvinningen i Holland fortsatte in på 1950-talet med mekaniska maskiner som drevs med kol.
Naturgasen har gjort landet självförsörjande på gas och även kunnat exportera till grannländerna och inkomsterna har förstärkt stadskassa under lång tid.
Sedan jordbävningarna började tidigt 1990-tal, så har myndigheterna först förnekat sambandet men det har inte gått efterhand som jordbävningarna blivit värre. Det finns en djupare beskrivning av jordbävningarna här. Nu har utvinningen tvingats minska, och nu är Holland importör av gas bland annat för att kunna fullfölja långtidskontrakt som tecknats för länge sedan. Groningen är nu till 80% uttömt på gas och landet kommer mer och mer att behöva förlita sig på Rysk gas, vilket också får ekonomiska konsekvenser för landet.

Resource Insights: The Dutch love affair with natural gas: A cautionary tale for the United States?.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious