Ekologi - Ekonomi - Energi

CCS blir troligen aldrig kommersiellt lönsamt.

Print Friendly, PDF & Email

CCS eller ”Carbon Capture and Storage” eller på svenska Geologisk lagring av koldioxid, här kommer  några nyckelpunkter från ett hearing från Washington DC, USA som hölls på hösten 2012. Och enligt avtalet från COP21 ska vi hamna under 2 °C så ligger mycket av detta i tekniska lösningarna med bland annat BECCS eller bioenergi och CCS, och om ekonomin eller tekniken inte är färdig för kolkraftverk så är nog utmaningen än högra för biobränsle.

  • Storskaliga kommersiella anläggningar ligger år om inte årtionde i framtiden.
  • Det är för dyrt, enligt EPA och DOE skulle kostnaderna för elen öka med ca 80% för nya verk med CCS.
  • CCS är bara i tidigt i utveckling, ingen tillverkare i världen kan inte garantera att det kommer att fungera kommersiell skala vilket gör att inga energibolag är villiga att investera i CCS.
  • CCS minskar ERoEI kraftigt, projekten som nu finns talar om en minskning i effektiviteten med ca 25 till 30%.
  • Att hitta lämpliga platser för lagring kommer att bli svårt.
  • Många svåra frågor kvarstår om lagring, övervakning över kort och lång sikt så att ingen CO2 läcker ut.

Alstrom beskriver ett projekt med ett 50 MW CCS anläggning där det blev 100 000 ton CO2 per år, på ett kraftverk på 500-1000 MW så skulle det bli 3-6 miljoner ton CO2! Om man tittar på gasläckan som nu pågår i USA så även om den är hemsk så hade en liknade läcka med CO2 varit många gånger farligare.
Carbon Capture and Storage not likely to ever be commercial: too expensive, uses up to 30% of the power | Peak Energy & Resources, Climate Change, and the Preservation of Knowledge.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious