Ekonomi - Energi

Arthur Berman: Om det låga oljepriset | Peak Prosperity

Print Friendly, PDF & Email

Chris Martenson samtal i en Podcast med Arthur Berman om det låga oljepriset och enligt Arthur så är det i slutändan utbud och efterfrågan som styr priset. Och på lite längre så kommer priset tillbaka till sitt rätta pris. Och detta prisfall är inte så konstigt utan har att göra med centralbankernas idiotisk billiga pengar då det konstgjort låga räntorna har resulterat i överinvesteringar i olja och andra råvaror. Överinvesteringarna ledde till överproduktion och produktionen översvämmade marknaden, och priset var tvunget att gå ner för att överskottet skulle försvinna.
Men då överskottet har skapats av skulder och andra liknade instrument så har företag och länder all anledning att fortsätta utvinningen så mycket som möjligt så att skulderna kan regleras. Detta gör att det inte blir så stor minskning.
Sedan har vi efterfråga sidan. Det som drev på överinvesteringarna var höga priser, och dessa ledde till ”demand destruction” efterfrågan sjönk varaktigt. Sammantaget så är utbudet högt och efterfrågan svagt, vilket inte är bra.
Och med dessa priser som vi nu har runt $30 fatet tjänar någon några pengar? Enligt Arthur så förlorar alla pengar nu inklusive Saudiarabien, Kuwait och alla andra i världen och speciellt i USA.PUNKT Och är det någon som påstår att det räcker med $20 fatet så är inte alla kostnader med.
Det är ett intressant program som kontrast till andra ”experter”, väl värt att lyssna på.

Arthur Berman: Why The Price Of Oil Must Rise | Peak Prosperity.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious