Kalender

september 2015
M T O T F L S
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Här dog kärnkraftrenässansen.

Antal besökare

 • 24Besökare idag:
 • 85Besökare igår:
 • 590Besökare förra veckan:
 • 1223Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • 2021: More troubles likely 12 januari, 2021
  Most people expect that the economy of 2021 will be an improvement from 2020. I don't think so. Perhaps COVID-19 will be somewhat better, but other aspects of the economy will likely be worse. Continue reading →
 • OPEC Update, January 15, 2020 15 januari, 2021
  OPEC Monthly Oil Market Report for December 2020 was published this week. The last month reported in each of the charts that follow is December 2020 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). OPEC crude output increased by 279 kb/d in December, November output was […]
 • Book list: What to do about peak everything and limits to growth 13 januari, 2021
  If you search on prepping you’ll get 62 million results, but that hasn’t been my focus. I’m madly in love with my techno-optimist husband, we’re both senior citizens, and so we’re not going anywhere or preparing.   Where best to be … Continue reading →

SvD om förnybar energi och ny teknik.

Print Friendly, PDF & Email

Peter Alestig på SvD skriver under rubriken ”Förnybar energi kan rädda klotet”, och ”Ny teknik kan lösa miljökris”. Han har tydligen tittat i EIA skrift för 2014 och där sett att EIA kommit fram till att utsläppen minskat under 2014. Han skulle kanske fundera på det är tillväxten för apparater som fångar sol och vindenergi som är orsaken till CO2 nergången.
Eller om det är den allmänna konjunkturen som började bli allmänt låg under 2014 som är orsaken till nergången.
För går man utanför vad EIA säger så lutar det mer åt det senare.
Bloggen Energy Matters har tittat lite på hur det ser ut inom EU. Och det finns ingen korrelation (R2=0,010) mellan CO2 minskning och installerad vind och sol kapacitet, däremot finns det en korrelation mellan BNP tillväxt och CO2 minskning som är r2=0,42.
Lite hårt kan man säga att de länder som har minskat sina CO2 utsläpp mest är länderna som fastnat i recession som PIIGS och det finns även en större grupp DIPFIGS där både Danmark och Finland ingår. En redig recession kan göra susen med CO2 utsläppen, men det gör alla allt för att motverka med mer stimulans.
Ett citat från texten som det ligger mycket i:

Wind and solar are intrinsically inefficient. The negative impact this may have on economic growth may actually result in a greater fall in emissions than can be attributed to substitution of fossil fuels.

Det finns en forskningsrapport om hur mycket CO2 som kan sparas med vindkraft vilket kan vara ca 50% av nätets medelutsläpp. (artikeln kostar så jag har inte läst den)

Så Peter Alestig får inte godkänt på den artikeln han har en dela att lära sig om två av E’na Energi och Ekonomi.
CO2 Emissions Reduction, Renewables and Recession | Energy Matters.
__________________

Antal lästa gånger: 27
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!