Kalender

september 2015
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Peak car: troligt i England

Antal besökare

 • 45Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 953Besökare förra veckan:
 • 163Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

SvD om förnybar energi och ny teknik.

Print Friendly, PDF & Email

Peter Alestig på SvD skriver under rubriken ”Förnybar energi kan rädda klotet”, och ”Ny teknik kan lösa miljökris”. Han har tydligen tittat i EIA skrift för 2014 och där sett att EIA kommit fram till att utsläppen minskat under 2014. Han skulle kanske fundera på det är tillväxten för apparater som fångar sol och vindenergi som är orsaken till CO2 nergången.
Eller om det är den allmänna konjunkturen som började bli allmänt låg under 2014 som är orsaken till nergången.
För går man utanför vad EIA säger så lutar det mer åt det senare.
Bloggen Energy Matters har tittat lite på hur det ser ut inom EU. Och det finns ingen korrelation (R2=0,010) mellan CO2 minskning och installerad vind och sol kapacitet, däremot finns det en korrelation mellan BNP tillväxt och CO2 minskning som är r2=0,42.
Lite hårt kan man säga att de länder som har minskat sina CO2 utsläpp mest är länderna som fastnat i recession som PIIGS och det finns även en större grupp DIPFIGS där både Danmark och Finland ingår. En redig recession kan göra susen med CO2 utsläppen, men det gör alla allt för att motverka med mer stimulans.
Ett citat från texten som det ligger mycket i:

Wind and solar are intrinsically inefficient. The negative impact this may have on economic growth may actually result in a greater fall in emissions than can be attributed to substitution of fossil fuels.

Det finns en forskningsrapport om hur mycket CO2 som kan sparas med vindkraft vilket kan vara ca 50% av nätets medelutsläpp. (artikeln kostar så jag har inte läst den)

Så Peter Alestig får inte godkänt på den artikeln han har en dela att lära sig om två av E’na Energi och Ekonomi.
CO2 Emissions Reduction, Renewables and Recession | Energy Matters.
__________________

Antal lästa gånger: 39
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!