Energi - Politik

Klimatmiljarder hamnar fel.

Print Friendly, PDF & Email

I går presenterade Regeringen nya pengar till solcells installationer, men på bilden i artikeln går ministrarna vid en felplacerad anläggning i Frihamnen i Stockholm. Jag har inte själv sett den men om jag bedömer vinkeln till ca 70° som cellerna är placerade på. Denna vinkel motsvara var det bör vara i Nordafrika. Denna kalkylator räknat lätt ut en optimal vinkel för placeringen mot Syd. Stockholms Hamn som byggt anläggningen kanske läste ritningarna fel? Optimal vinkel i Stockholm är 45° då får man bästa utbytet.
Är det till sådana här anläggningar som satsningen med nya pengar ska delas ut till så ska det nästan vara ett krav att placeringen är optimal annars är det mer ”greenwash”. Ozzie Zehner har skrivit en bok om illusionen med Grön teknik som alla som håller på med förnybar energi borde läsa.
Höjd bensinskatt betalar klimatmiljarder | SvD.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Klimatmiljarder hamnar fel.

  1. Nej, detta kan jag inte hålla med om.
    Att vinkla solceller 20 grader från horisontalplanet ( 70 eligt din bild ) innebär att man tappar cirka 10% mot det som är optimalt, cirka 45 grader som du helt riktigt skriver.
    Men då ska du betänka två saker.
    1. Att luta annorlunda än takets lutning kan innebära att dyrare stativ ska användas.
    2. Framförallt betyder en större vinkel att man måste ha ett större mellanrum mellan raderna för att inte en rad ska skugga bakomvarande rad. Det innebär isåfall att en betydligt mindre anläggning kan köpas in. De fasta kostnaderna så som projektering, installationsarbete samt växelriktare ska då slås ut på ett mindre antal paneler. Detta kan göra projektet dyrare per installerad solcell.
    Jag tycker att deras installation ser helt ok ut.

Comments are closed.