Energi - Politik

Demokratin och politik

Print Friendly, PDF & Email

Som av en händelse så publicerades det i dag två artiklar om politik och demokrati och dess problem, de är olika men i grunden rätt lika. I Understreckaren i dag så tar Erik Åsard upp en artiklar som Journal of Democracy hade. Man skriver där att demokratin var på frammarsch fram till 2006, detta sammanträffar rätt bra med pristoppen 2008 då oljepriset gick upp till $147 fatet. Sedan är det 18 länder som gått mot mindre demokrati. Någon direkt förklaring mer än detta stycke finns inte.

Den viktigaste orsaken är enligt Diamond regeringsmaktens förfall, som på många håll tagit sig uttryck i omfattande maktmissbruk, korruption och en urgröpning av rättsstaten. ”Ledare som tror att de kan komma undan med det undergräver den demokratiska maktbalansen, urholkar de institutioner som ska utkräva ansvar, åsidosätter begränsningar vad gäller mandatperioder och andra normer samt ackumulerar makt och rikedomar åt sig själva och sina familjer, kumpaner, klienter och partier”, skriver Diamond.

En klar brist är att kopplingen till energi eller andra resurser inte alls finns med, då det är mycket sannolikt att många av dessa länder på något sätt drabbats av detta, det är många andra som gör samma misstag.

Sedan tar artikeln upp bristerna i västerländska demokratier där problemen nu visar sig och som undergrävas av ”domare utan folkliga mandat, internationella lagar och avtal, överstatliga organisationer som EU och FN samt olika elitgrupper, som förlorat tron på den representativa demokratin och i stället argumenterar för ett upplyst expertvälde.”
Då finns det mer att hämta i den andra artikeln ”The end of Politics.” skriven av Dave Pollard från Canada.
Under många årtusende så var vi kulturellt, språkligt och politiskt väldig olika då levde väldigt utspridda, detta fram till för några årtusende sedan. Det var troligtvis mycket lite kontakt mellan olika grupper.
Politik är ett väldigt sen företeelse, den började sin evolution bland fortifierade stads-stater med hög befolkningstäthet, stor hierarki och resursfattigt samhälle som hade behov av stora byggprojekt och använde slaveri och en kader av experter och beslutsfattare. Städernas makteliten koloniserade sedan med våld den omkring liggande opolitiska landsbygden.
Sedan kom den politiska nationalstaten som kräver en väldigt komplex apparatur som ansamlar makt och välstånd centralt, och därför är den ohållbara i längden, den kräver mängder av resurser. Se bara hur den Svenska statsförvaltningen vuxit under åren, hittar inga direkta data men rent intuitivt känns det som den vuxit.
Despoter, krigsherrar och gäng behöver fortfarande en fungerande politisk stat för att kunna utpressa, styra och de behöver vapen och säkerhetsstyrkor. Vid en global kollaps blir alla panka, fattiga och maktlösa och då upphör det politiken.
Vi går då över i ett nytt läge med anarki som är just avsaknad av styrning och hierarkier och anarki kan bara existera utan makt strukturer som utövar våld. Ett citat från Dave:

Far from being disordered and chaotic, an anarchic society is one free of coercion. It’s not amoral — anarchy does require a prevalent respect for the freedom and life and well-being of others. This is why misanthropic conservatives believe ‘peaceful’ anarchy is impossible. We will show them they are wrong.

 

Demokratin på global reträtt | Under strecket | SvD.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Demokratin och politik

  1. Bra Bengt, ett fantastiskt bra och nödvändigt citat på slutet av texten.
    ”Far from being disordered and chaotic, an anarchic society is one free of coercion. It’s not amoral — anarchy does require a prevalent respect for the freedom and life and well-being of others. This is why misanthropic conservatives believe ‘peaceful’ anarchy is impossible. We will show them they are wrong.”

Comments are closed.