Kalender

februari 2015
M T O T F L S
« jan   mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Antal besökare

 • 60Besökare idag:
 • 82Besökare igår:
 • 764Besökare förra veckan:
 • 1957Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Fossil Fuel Production Is Reaching Limits in a Strange Way 15 oktober, 2020
  Strangely enough, the limit we seem to be reaching with respect to fossil fuel extraction comes from low prices. At low prices, the extraction of oil, coal, and natural gas becomes unprofitable. Producers go bankrupt, or they voluntarily cut back production in an attempt to force prices higher. As the result of these forces, production […]
 • OPEC Oil Production for September 2020 15 oktober, 2020
  Data for the OPEC charts below are from the OPEC Monthly Oil Market Report and is in thousand barrels per day. All data is through September 2020. There was little change in OPEC production in September. Total OPEC production was down 47,000 barrels per day in September but that was after August production was revised […]

William R. Catton Jr. författaren till Overshoot har gått bort.

Print Friendly, PDF & Email

Den 5 januari 2015 gick William R. Catton Jr bort i en ålder av 88 år. Han skrev bland annat boken Overshoot som kom ut 1980 och tar upp ett antal punkter som stod på framsidan av boken:

 • carrying capacity: maximum permanently supportable load.
 • cornucopian myth: euphoric belief in limitless resources.
 • drawdown: stealing resources from the future.
 • cargoism: delusion that technology will always save us from
 • overshoot: growth beyond an area’s carrying capacity, leading to
 • crash: die-off.


Många av punkterna är högst aktuell i dag men hade man redan då förstått och handlat, så kanske situationen hade varit lite bättre nu. Men det är som med boken ”The Limits to Growth (pdf)” som kom ut 1972 som inte heller fick mycket genomslag utan fick utstå mycket smälek av förståsigpåare. Sedan fanns även boken ”Entropy a new World view” från 1980 av Jeremy Rifkin. Detta är tre tidiga verk som handlar om att vi lever över våra tillgångar och att det inte finns några genvägar.
I artikeln som John Micael Greer skriver han:

A human society is an ecosystem. Like any other ecosystem, it depends for its existence on flows of energy, and as with any other ecosystem, the upper limit on its complexity depends ultimately on the difference in concentration between the energy that enters it and the background into which its waste heat disperses.

Detta är grunden till vår civilisation och nu har vi sedan ca 200 år fått jackpott varje år. Det är först nu som vi märkt att jackpotten inte ökar längre, mellanskillnaden har centralbankerna stått för.

PS vill någon ha en pdf av Overshoot så har jag ett exemplar klar meddela mig i så fall så fixar jag det.

The Archdruid Report: As Night Closes In.
__________________

Antal lästa gånger: 29
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!