Kalender

februari 2015
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Slumpmässigt inlägg

IMF om oljebrist

Antal besökare

 • 137Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1317Besökare förra veckan:
 • 1687Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

William R. Catton Jr. författaren till Overshoot har gått bort.

Print Friendly, PDF & Email

Den 5 januari 2015 gick William R. Catton Jr bort i en ålder av 88 år. Han skrev bland annat boken Overshoot som kom ut 1980 och tar upp ett antal punkter som stod på framsidan av boken:

 • carrying capacity: maximum permanently supportable load.
 • cornucopian myth: euphoric belief in limitless resources.
 • drawdown: stealing resources from the future.
 • cargoism: delusion that technology will always save us from
 • overshoot: growth beyond an area’s carrying capacity, leading to
 • crash: die-off.


Många av punkterna är högst aktuell i dag men hade man redan då förstått och handlat, så kanske situationen hade varit lite bättre nu. Men det är som med boken ”The Limits to Growth (pdf)” som kom ut 1972 som inte heller fick mycket genomslag utan fick utstå mycket smälek av förståsigpåare. Sedan fanns även boken ”Entropy a new World view” från 1980 av Jeremy Rifkin. Detta är tre tidiga verk som handlar om att vi lever över våra tillgångar och att det inte finns några genvägar.
I artikeln som John Micael Greer skriver han:

A human society is an ecosystem. Like any other ecosystem, it depends for its existence on flows of energy, and as with any other ecosystem, the upper limit on its complexity depends ultimately on the difference in concentration between the energy that enters it and the background into which its waste heat disperses.

Detta är grunden till vår civilisation och nu har vi sedan ca 200 år fått jackpott varje år. Det är först nu som vi märkt att jackpotten inte ökar längre, mellanskillnaden har centralbankerna stått för.

PS vill någon ha en pdf av Overshoot så har jag ett exemplar klar meddela mig i så fall så fixar jag det.

The Archdruid Report: As Night Closes In.
__________________

Antal lästa gånger: 41
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!