Kalender

februari 2015
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Antal besökare

 • 15Besökare idag:
 • 86Besökare igår:
 • 732Besökare förra veckan:
 • 1784Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]
 • Negative energy return of solar PV in Northern Europe 16 juni, 2021
  Preface.  I once yanked this paper after huge blow back, but in the past few years, I have no reason to doubt Ferroni and Hopkirks methods, boundaries, or conclusions, so I’m putting this post back. An ERoEI of less than … Continue reading →

William R. Catton Jr. författaren till Overshoot har gått bort.

Print Friendly, PDF & Email

Den 5 januari 2015 gick William R. Catton Jr bort i en ålder av 88 år. Han skrev bland annat boken Overshoot som kom ut 1980 och tar upp ett antal punkter som stod på framsidan av boken:

 • carrying capacity: maximum permanently supportable load.
 • cornucopian myth: euphoric belief in limitless resources.
 • drawdown: stealing resources from the future.
 • cargoism: delusion that technology will always save us from
 • overshoot: growth beyond an area’s carrying capacity, leading to
 • crash: die-off.


Många av punkterna är högst aktuell i dag men hade man redan då förstått och handlat, så kanske situationen hade varit lite bättre nu. Men det är som med boken ”The Limits to Growth (pdf)” som kom ut 1972 som inte heller fick mycket genomslag utan fick utstå mycket smälek av förståsigpåare. Sedan fanns även boken ”Entropy a new World view” från 1980 av Jeremy Rifkin. Detta är tre tidiga verk som handlar om att vi lever över våra tillgångar och att det inte finns några genvägar.
I artikeln som John Micael Greer skriver han:

A human society is an ecosystem. Like any other ecosystem, it depends for its existence on flows of energy, and as with any other ecosystem, the upper limit on its complexity depends ultimately on the difference in concentration between the energy that enters it and the background into which its waste heat disperses.

Detta är grunden till vår civilisation och nu har vi sedan ca 200 år fått jackpott varje år. Det är först nu som vi märkt att jackpotten inte ökar längre, mellanskillnaden har centralbankerna stått för.

PS vill någon ha en pdf av Overshoot så har jag ett exemplar klar meddela mig i så fall så fixar jag det.

The Archdruid Report: As Night Closes In.
__________________

Antal lästa gånger: 31
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!