Energi

WWF-UK – statistik trixare

Print Friendly, PDF & Email

I ett pressläpp från WWF-UK om el från sol och vind i Skottland hävdar WWF att:

Vindkraftverk genererade tillräckligt med elström för att leverera mer än 100% till de skotska hushållen 25 av 31 dagarna i december. Under hela året tillhandahåll vinden tillräckligt med elström för 98% av de skotska hushållen, och solenergi gav mer än två tredjedelar av hushållselen eller varmvattenbehovet.

Vad det i stället borde stått är:

Våra datormodeller av vind och solinstrålning antyder att vindkraftverk kan ha gett 35% och solceller gett 0,44% av Skottlands elektricitet under 2014.

Vindenergi.
Skottland har 5110 MW installerad vindeffekt och producerade år 2014 8958 GWh vilket ger 20% effektivitets faktor eller 1753 h. Under året förbrukades 25873 GWh, det blir 34,6% som kom från vindenergi. Här väljer WWF att redovisa hushållens elanvändning inte den hela. Detta är fult gjort för det kommer snart att gå runt i pressen och då glömmer man lätt detta och så låter det som hela Skottlands el kommer från vind och sol. Det är så här greenwash går till. Euan Mearns kan inte komma fram till var ifrån 98% kommer.

Solenergi.
I Skottland så finns det 130 MW solceller installerade och med en drifttid på 876 h skulle dessa kunna producera ca 113880 MWh vilket skulle ge Skottland 0,44% och nästan inget på vintern.
Man kan bara hoppas att WWF i Sverige inte håller på med sådant manipulerande av siffror för vem försöker dom lura?

WWF – Masters of Spin | Energy Matters.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious