Energi - Politik

Oljemarknad i förändring | NOG

Print Friendly, PDF & Email

Ett nytt evenemang som NOG arrangerar i Solna om oljemarknaden i förändring, den 10 september 2014 kl 13:00 i Solna. Som NOG presenterar seminariet.

Olja är fortfarande världens viktigaste energikälla och den största, internationella handelsvaran. Oljemarknaden har varit relativt stabil under flera år, med priser för Brentolja som pendlat runt 110 dollar/fat. Analytiker och marknadsaktörer förväntar att efterfrågan ska fortsätta att växa och att tillgången kommer att vara tillräcklig för att hålla marknaden i balans. Men under denna synbarligen stabila yta förändras marknaden av ny teknologi och politiska omsvängningar. Vårt seminarium kommer att närmare belysa några av dessa förändringsfaktorer och deras konsekvenser för oljemarknaden, på medellång och lång sikt.

En av dessa faktorer är användningen av fracking-tekniken i USA, som lett till en kraftig ökning av produktionen både av naturgas och s.k. skifferolja. Följden är ett minskat importberoende för USA och nya mönster i den internationella handeln med olja och gas, och även med kol.

I andra delar av världen, framför allt i Mellersta Östern och Nordafrika (MENA), har störningar och avbrott minskat oljeproduktionen. Till stor del är dessa störningar kopplade till de politiska konflikterna och krigen i regionen och till sanktionerna mot Iran för deras nukleära program. Konflikterna, de etniska motsättningarna och den framryckande, militanta islamismen kan leda till ett sönderfall av de viktiga oljeproducenterna Irak och Libyen, liksom av Syrien.

Vårt seminarium kommer att presentera en överblick av oljemarknadens utveckling och sätta särskilt sökarljus på några av de drivkrafter som kan förändra marknaden på medellång och lång sikt.

Några av nyckelfrågorna är:

  • Hur länge kan oljeboomen i USA pågå?
  • Kan liknande succéer upprepas i andra delar av världen?
  • Vilka kan följderna bli för oljeförsörjningen av den politiska utvecklingen i MENA?
  • Finns det risk för Mellanöstern inte förmår leverera en större andel av världens oljebehov i framtiden?

Talare:
1. Bassam Fattouh, Director, Oxford Institute for Energy Studies. Professor at School of Oriental and African Studies
2. Bitte Hammargren. Journalist, medarbetare i SvD och Mellanösternkännare
3. Bjarne Schieldrop, Analyschef Commodities, SEB
Seminariet sker på engelska.
Plats: ÅFs huvudkontor, Frösundaleden 2, Solna
Datum: Onsdagen den 10 september
Tid: 13:00 – 16:30
Anmälan sker här.
Oljemarknad i förändring | Network oil & gas.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious