Kalender

augusti 2014
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 117Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1297Besökare förra veckan:
 • 1667Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Frågor om demokrati och ekonomi.

Print Friendly, PDF & Email

Vi hade för fyra år sedan ett inlägg om Hur säker är demokratin som handlade om Adam Przeworskis som då fick Skytteanska priset. Nu har en annan artikel med liknade frågor dykt upp på Under Strecket. Artikeln ”Sprickor i demokratin föder politisk våld” av Stefan Nyzell från Malmö högskola. Han tar upp det ökande våldet nu senast i Malmö men det är inte bara där vi sett olika slags våld öka, det fanns i Grekland för cirka ett år sedan och nyss i USA. Där vissa kravaller utspelar sig i socialt utsatta områden och andra mellan olika politiska grupperingar.
Adam Przeworskis analyser visade då att nyckeln till demokratins överlevnad är ekonomisk utveckling! Som Stefan Nyzell skriver om dagens situation:

Det dras stundtals paralleller mellan utvecklingen i dag och situationen under mellankrigstiden med dess framväxande fascism och nazism. Den mest slående likheten mellan då och nu är kanske det faktum att hatet och föraktet för ”den andre” ytterst har sin grund i ett krisande samhälle. Under mellankrigstiden var det de ekonomiska kriserna med depressionen i det sena 20-talet och tidiga 30-talet som banade väg för föraktet gentemot det demokratiska samhället. I dag är det raden ekonomiska kriser från 90-talet och framåt som skapat en liknande situation. Så kan åtminstone till viss del de senaste årens framgångar för populistiska och främlingsfientliga politiska partier tolkas.

Sedan krisen 2008 har den enda tillväxten kommit från centralbankernas håll. Så kopplar vi ihop vad Adam och Staffan skriver så är kanske inte den storskaliga demokratin i dagens form så säker. I USA demokratin fastnat i någon forma av tvekamp, Frankrike har den ena regeringskrisen efter den andra allt medan radikala partier vinner terräng.

Det är nog ingen tillfällighet eller naturlag att demokratin utvecklade sig under tiden som kol blev vårt första fossila bränsle. Timothy Mitchell har i sin bok ”Carbon Democracy: Political Power in the Age of Oil” kallat detta för Koldemokratin. Och är det så att vår demokrati kom med kolanvändningen så kanske den försvinner med oljan. Detta är kanske att dra det lite långt men demokratin som vi nu har är inte skriven i sten.

Tyska Bundeswehr har i sin rapport varnat för att medborgarna tappar förtroendet för stadsmakten när utvecklingen blir sämre. På sida 55 skriver dom:

On the other hand, it cannot be ruled out that the people’s confidence in state institutions as well as politics would be considerably shaken. This confidence is likely to dwindle even more in societies in which it is already weak – in particular if it is becoming obvious in crisis regions that governments have in the past failed to develop suitable solution strategies and provide orientation for society during this period of transition. This personalised loss of confidence, which can express itself, for example, in ”dressing down” politicians, could – depending on intensity and duration – consolidate into a general and lasting crisis of confidence towards central national institutions and their ability to solve problems. A society, however, cannot survive without confidence. Sullenness with politics can give rise to lethargy or fatalism and can increase the likelihood of growing political instability and extremism.

Tilliten är A och O när vi inte direkt känner motparten eller vår representant. Vi har även skrivit om detta.
Det finns inte så mycket diskussion om dessa frågor under den valkampen som just nu pågår utan det är för det mesta olika utspel där man försöker bjuda över varandra som det vore en auktion snarare än att diskutera våra framtida utmaningar, för dom är många och komplicerade.
Sprickor i demokratin föder politiskt våld | SvD.
__________________

Antal lästa gånger: 69
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

2 comments to Frågor om demokrati och ekonomi.

 • Mats Lindqvist

  Jag tror det är detta som gjort att jag intresserat mig för detta med peak oil. Så länge oljan/energin inte är en del av vår ”metaberättelse” så kommer människor leta efter någon att skylla på när det går utför. Kan man undvika att göra grupper till syndabockar och istället se rationellt på det, så kan mycket elände undvikas.

 • Bengt Randers

  Det finns ett experiment där två råtthanar är instängda i en bur och utsätts för oprovocerade och oregelbundna el chocker. Efter ett tag börja dom slåss då dom tror att det är den andra som är orsaken. Det är nog lika dant med oss om vi inte förstår vad som händer.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1333480/?page=1

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!