Kalender

augusti 2014
M T O T F L S
« Jun   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 209Besökare idag:
 • 253Besökare igår:
 • 2031Besökare förra veckan:
 • 3489Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Our Latest Oil Predicament 13 mars, 2018
  It is impossible to tell the whole oil story, but perhaps I can offer a few insights regarding where we are today. [1] We already seem to be back to the falling oil prices and refilling storage tanks scenario. US crude oil … Continue reading →
 • Burning Coal and the Permo-Triassic extinction 21 mars, 2018
  Having worked as a geologist I know that geologists are among the most imaginative of people when it comes to thinking up exotic theories. But the theory featured in the Guardian article in Blowout Week 220 - that CO2 and other noxious gases emitted from coal seams ignited by lava caused the Permo-Triassic (PT) extinction […]
 • Lab Girl by Hope Jahren (excerpts) 20 mars, 2018
  [ Some excerpts to give you a taste of how delightful and well written this book is, hope it inspires young women to go into science.  And something good to read when the grid goes down… Alice Friedemann   www.energyskeptic.com  author … Continue reading →

Europa behöver inte en fracking revolution!

Print Friendly, PDF & Email

SvD ledare skrev den 29 juli om att Europa behöver fracking. Och visar på att USA har gjort 70% av målet som Kyoto avtalet, vilket USA i och för sig inte undertecknade. Nu har landet gått igenom en kraftig recension vilket nog har påverkat mer än gasen gjort. Kolen som man har ersatt med gas har istället exporterats, så globalt har inte utsläppen minskat utan tvärt om ökat.
Nya studier visar också att metan utsläppen vid fracking sammantaget blir högre än med kol.
Till detta kommer alla kemiska ämnen som används och problemet hör inte bara ihop med oseriösa utförare utan vätskan i sig som används, plus stora mängder vatten som många platser har brist på.
Exempel på de vanligaste kemikalierna av många fler:

 • Metanol
 • BTEX komponenter (benzene, toluene, ethylbenzene, and xylene)
 • Diesel olja
 • Bly
 • Vätefluorid (HF)
 • Naftalen, C₁₀H₈
 • Svavelsyra, H₂SO₄
 • Kiseldioxid SiO₂
 • Formaldehyd CH₂O
 • Okända kemikalier.

Fracking har av många presenterats som en omvälvning och skulle göra USA oberoende av import. Men nya studier visar att så inte är fallet. Även om utvinningen stiger väldigt fort i nya hål så faller den sedan snabbt för att efter ca 3 år ha fallit 80-95%. Detta gör att det hela tiden måste borras nya brunnar för att täcka bortfallet av gamla. När det gäller gasen så har priserna blivit så nedtryckta att inte många bolag som har kommit in sent får tillbaka pengarna för investeringen. Att det överhuvudtaget borras så mycket som det nu görs kan vi nog tacka de superbilliga lånemöjligheterna som nu finns, vilket har lett till att skulderna ökat i berörda bolag. Totalt så har bolagen ett underskott i sina kassaflöden på ca 100 miljarder $US per år, detta kan bara fortgå en kort tid och med nya investerare som jagar avkastning på sina pengar.

En sak har författaren förstått i alla fall, men vilka slutsatser drar författaren kan man undra. För detta är den helt centrala frågan.

Men även om vinden blåser i miljövänlig riktning kommer Sverige inte att lösa sin energiförsörjning bara med hjälp av förnyelsebar energi. Det gäller i ännu högre grad ute i Europa. (och i resten av världen! mitt tilläg)

Det finns många myter inom energiområdet här finns en lista på 8 stycken.

Europa behöver en fracking revolution | Ledarsidan | SvD.
__________________

Antal lästa gånger: 7
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!