Kalender

april 2014
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Richard Heinberg i Totnes

Antal besökare

 • 119Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 980Besökare förra veckan:
 • 1098Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Hur hänger psykopatiska företag ihop med Peak Oil?

Print Friendly, PDF & Email

”Psykopatiska företag agerar möjligen efter långsiktiga strategier men definitivt efter kortsiktiga mål. För att nå dessa mål agerar de på ett sätt som är typiskt för psykopatiska personer. Här lägger psykologen ut texten på ett bra sätt under de sju minuter som han pratar men min tolkning av det som har hänt under de senaste två seklerna är att vi dvs de större företagen har missbrukat krediter och olja för att få uppleva den kick som tillväxten ger. I detta missbruk har både kapitalägare, politiker och småföretagare/lantbrukare/lönearbetare dragits in därför att alla har kunnat njuta av denna kick om än i varierande grad”……

skriver Oscar Kjellberg ekonom och tidigare vd för JAK Medlemsbank, med anledning av en publicerad video av Dr Robert Hare. En av världens mest framstående forskare och praktiker inom psykopati och sociopati.


Oscar Kjellberg fortsätter: ”Skuldsättningsgraden hos kredittagarna och oljeberoendet hos alla, har vuxit till höga nivåer. Det har medfört en historiskt sett extremt hög nivå både i form av skuldsättningsgrad och i oljeberoende (83 % av den globala energitillförseln hämtas från fossila källor).

Nu har vi nått nivåer som skrämmer. Vi nådde oljetoppen för konventionella oljor 2005 och när priset på oljan blev ohållbart hög 2007 började systemet spricka och den privata sektorn kunde inte klara sina åtaganden i form av amortering och ränta. En global finansiell kris utvecklades vilket i hög grad berodde på att man i USA nådde Minskypunkten och att de hade skapat finansiella värdepapperiseringsprodukter baserade på deras lokala krediter som fött en lokal fastighetsbubbla.

Detta drabbade naturligtvis både långgivare och låntagare och, när centralbankernas räntesänkningar till nollnivå inte gav önskad effekt började etablissemanget en räddningsaktion. Denna syftade till att skydda dem själva och omfattade en rad åtgärder. Dels justerades regelverket för hur banker och kreditinstitut ska redovisa sina tillgångar och skulder, dels köpte centralbankerna ut de giftiga tillgångarna hos banker och kreditinstitut till fulla bokförda värdet. Därefter fick bankernas ägare och (i USA) deras fruar låna till nollränta det som de ansåg att de behövde.

När inte detta har räckt till för världens största ekonomi, USA, har privatägda FED börjat trycka pengar som de lånar direkt till finansdepartementet. (Det hör till saken att det finns en svängdörr mellan dessa två. Personalen jobbar ibland i departementet, ibland i FED. Det är enkelt att byta jobb, det är enkelt att solidarisera sig med gänget och det gagnar naturligtvis inte staten USA eller dess folk utan syftar istället till att beröva dem på deras kvarvarande förmögenheter.)

Vi har passerat peak oil dvs produktionen av konventionella oljor har börjat minska. Det markerar en punkt där det inte längre är möjligt att öka energisektorns energinetto. Det betyder att samhället måste avsätta allt större andel av sina totala resurser för att utvinna den energi som den behöver för att driva, underhålla och ersättningsinvestera realkapitalet i vårt nuvarande samhälle.

En missbrukare har möjligen en långsiktig strategi men i högsta grad ett kortsiktigt mål, nästa kick. De stora börsnoterade bolagen har naturligtvis långsiktiga strategier men deras mål, deras ledningars mål, är att övertyga marknaden om att de inte bör sälja aktierna utan ligga kvar därför att det är bästa sättet att hålla uppe avkastningen på deras egna kapital dvs det egna kapitalets (ekonomiska) tillväxt. Det är den kicken som placerarna på börsen jagar.

Ekonomisk tillväxt representerar en växande befolkning och en växande per capita-förbrukning av energi och materia. Det innebär en växande belastning på naturen som bygger upp de resurser som vi bryter ner när vi lever. Tillväxten har fört oss över den punkt, den bärkraft som naturen har. Den klarar inte längre av att ta hand om våra nerbrytningsprodukter och använda dem för att bygga upp nya resurser som vi kan leva av. Vår kultur har blivit för stor och fortsatt tillväxt gör oss ännu mer för stora. Om vi inte krymper vårt samhälle så kommer moder Natur att se till att vi krymper.

Peak Oil är alltså en epokgörande händelse. Psykopatiska företag och politiker eller åtminstone ett näringsliv och en politisk klass som uppvisar ett psykopatiskt beteende har, genom sitt missbruk, lett oss till en situation där en anpassning till verkligheten är ganska nära förestående.

Inte vet jag om det här är begripligt för mina kritiskt tänkande vänner men nu har jag i alla fall försökt beskriva den historiska logik som knyter samman de börsnoterade företagens agerande med det beteende som psykologer försöker behandla hos privatpersoner.”

Och kanske omfattar de psykopatiska dragen även stater vilket vi ser i USA.

I denna video, publicerad den 26 april 2013, förklarar filmaren Robert Greenwald varför Obamas administration intagit en sådan hård attityd mot uppgiftslämnare, sk whistleblowers, Hur dessa som räddade soldater bor kvar i Irak, hur företaget Lockheed Martin gjorde defekta fartyg till Kustbevakningen , de självbevarande instinkterna som finns inom ”National Security State”, varför CIA-torterare går fria medan dem som utsätts för tortyr sätts i fängelset och varför whistleblowers får fler möjligheter och ”National Security State” får allt mer utrymme att övervaka människor.

—————————

Dr Robert Hare är en av världen mest framstående forskare och praktiker inom psykopati och sociopati. I den här videon, går Dr Hare igenom de kliniska mått som används för att bedöma  psykopati hos individer och använder dessa för att bedöma beteendemönster hos  postmoderna multinationella företag. Hans dom smickrar knappast dagens näringsliv. Det genomsnittliga företaget är psykopatiskt, men det överraskar dig säkert inte.
Tillämpningen kan användas på alla typer av organisationer, offentliga eller privata. Det går att läsa mer om Dr Hare utmärkta arbete på hans egen hemsida:.
För hans studier om sociopati och kriminell psykopati, har Dr Hare arbetat mycket med Dr Paul Babiak, en expert på HR-utveckling

Dr Hares utgivna böcker:
”Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us”:
”Snakes in Suits: When Psychopaths go to Work”:

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

4 comments to Hur hänger psykopatiska företag ihop med Peak Oil?

 • Staffan Lindberg

  Jag antar att psykotiskt i texten är skrivfel. Annars red ut begreppen för att undvika förvirring. Hälsningar Staffan Lindberg

 • Den här passagen har jag svårt att förstå, den verkar vara konstigt skriven.

  Hur dessa som räddade soldater bor kvar i Irak, hur företaget Lockheed Martin gjorde defekta fartyg till Kustbevakningen , de självbevarande instinkterna som finns inom ”National Security State”, varför CIA-torterare går fria medan dem som utsätts för tortyr sätts i fängelset och varför whistleblowers får fler möjligheter och ”National Security State” får allt mer utrymme att övervaka människor.

 • Översättningen är inte kristallklar, dessvärre. Vad som avses är att whistleblowers bor kvar i Irak och vågar inte återvända till USA bl a för att ha avslöjat att Lockheed Martin gjorde defekta fartyg till Kustbevakningen. Sen har vi instinkten hos säkerhetsstaten att bortse från CIA-torterare, men sätta de som utsätts för tortyr i fängelse. Samtidigt som det ges fler tillfällen att bli whistleblowers ökar utrymmet att övervaka människor inom staten, Ungefär

 • Tack Staffan såg inte detta i Oscars text som jag citerade!Rättat!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!