Ekologi - Energi

Nya ozonförstörande ämnen hittade.

Print Friendly, PDF & Email

Under lång tid har politiker och andra experter talat om hur bra det gick med samarbetet som ledde till Montreal-protokolet och att fasa ut ämnen som förstörde ozonskiktet över polerna. Och detta lyckade arbete skulle sedan överföras på klimatarbetet för att bekämpa klimathotet. Detta ledde först till en serie olika mötet som Kyoto och Köpenhamn bland annat. Nu visar det sig att det inte alls blev så bra, för man har hittat ett dussin olika kemiska ämnen som bland annat påverkar ozon skiktet och dessutom är mycket potenta klimatgaser. Man har hittat tre nya CFC:s och en ny HCFC som inte funnits förut.
Detta trots att CFC tillverkningen förbjöds från 2010 så stiger koncentrationen av specifikt en CFC113a i en ökande hastighet. Varifrån den kommer vet ingen direkt, den kan ingå i produktionskedjan för växtgifter men källan kan också var illegal.
I december så hittade NASA en ny växthusgas (PFTBA) som var 7000 ggr så potent som CO2 i dag finns den fortfarande i små koncentrationer men hur många andra sådan gaser finns det som vi inte vet om.

Så det som var en framgångs saga ser inte ut att vara så längre. Det fuskas av företag och enskilda och det som skulle vara så enkelt att bli av med ozonförstörande ämnen och sedan skulle ozonhålen läka. Och att då tänka sig att klimatförhandlingar skulle kunna leda någon vart det är bara naivt. Gick inte det lätta varför skulle det oerhört komplicerade fås att fungera kan man undra.

“Dozens” of new ozone-destroying chemicals found in atmosphere. : Jeremy Leggett’s Triple Crunch Log.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious