Ekonomi - Energi

NOG om WEO 2013 den 6 februari

Print Friendly, PDF & Email

Nätverket Olja och gas har ett seminarium kallad ”World Energy Outlook 2013 – energimarknader i förändring”. Vi skrev ett inlägg om detta när Birol var här. Nu kommer några efter att ha analyserat skriften närmare. Var Ulf Svahn står vet ni nog redan men det är det han har betalt för och då går det inte att ha någon annan åsikt. Vad Bo Diczfalusy står vet vi inte så det får visa sig. Jag ska försöka dokumentera som förut.

Världens energiförsörjning fortsätter att förändras till följd av nya marknader, nya energifyndigheter och politiska drivkrafter. Nya utvinningsmetoder medför att länder förändrar sina roller och tidigare importörer av energi blir exportörer.

Framtidsscenarierna i World Energy Outlooks nya utgåva pekar på Kina som den huvudsakliga drivkraften till den ökade energianvändningen under detta decennium men identifierar Indien som det primära tillväxtområdet efter 2020. USA rör sig stadigt mot att uppfylla alla sina energibehov genom inhemska resurser vid år 2035. Tillsammans utgör dessa förändringar en omorientering av energihandeln från atlanten till Asien och stillahavsområdet.

Globalt fortsätter fossila bränslen att möta en dominerande andel av den globala efterfrågan på energi, med medföljande konsekvenser för sambanden mellan energi, miljö och klimatförändringar. Den nuvarande utvecklingen gör att ”åtgärdsfönstret” för att nå det s.k. tvågradersmålet håller på att stängas.

Med utgångspunkt från analysen i World Energy Outlook 2013 vill NOG ge en bild av de förändrade förutsättningarna för energiförsörjningen i världen. Vi vill skärskåda utvecklingen av främst gas och olja men även ge en generell bild av energimarknaden idag och vilka konsekvenser och möjligheter vi har att möta i framtiden.

Talare:
Bo Diczfalusy; Departementsråd, Näringsdepartementet
Ulf Svahn; VD Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet (SPBI)
Elin Akinci; Energimyndigheten

Datum: Torsdag 6 februari 2014
Tid: 13:00 – 17:00
Plats: ÅF’s huvudkontor
Frösundaleden 2A. Solna, Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan till seminarium | Network oil & gas.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious