Energi

Repris Del 1 av tre i serien olika scenarior Linjär nedgång.

Print Friendly, PDF & Email

Linjär nedgång.  Repris som kan vara av intresse även nu, den leder sedan vidare till del 2 och 3.

Det är vanligt att många förhållande har en linjär respons på en påverkan av ett systemet. En ökande befolkning generar en ökning av livsmedels förbrukningen, en minskning av bilparken så minskar förbrukningen av bränsle.

I samband med Energi och Ekonomi så är två antagande vanliga efter Peak Oil, det kommer en nedgång, det går att diskutera om det är 2% eller 6% per år, och att det är en linjär nedgång. Det andra är att det finns ett samband mellan nergången på olja och nergången i den globala ekonomin går hand i hand.

När vi ser att oljepriset stiger på grund av att oljeproduktionen inte orkar hänga med efterfrågan. Mindre energi begränsar ekonomin, högre priser leder till mer lokalt producerat, arbetstillfällen flyttar över till jordbruks sektorn, trots stora påfrestningar så så styrs investeringar över på alternativa energikällor, till effektiviseringar och förändrat beteende.

ASPO prognås
ASPO prognås

Även om den linjära nedgångsmodellen är trolig så kommer det att bli svårt med övergången, om man tänker på ett Land/Län/Stad:s budget i energi hänseende då varje sektor av samhället får mindre energi till verksamheten, t e x vägunderhåll, snöröjning, polis, utbildning och sjukvård.

I nästa del ska vi titta på ett annat scenario: Oscillerande nedgång

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious