Kalender

december 2013
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Bundeswehr och ’Peak Oil’

Antal besökare

 • 14Besökare idag:
 • 152Besökare igår:
 • 1403Besökare förra veckan:
 • 1645Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Recession Ahead: An Overview of Our Predicament 9 december, 2019
  Many people have the impression that recessions come from financial missteps, such as the US subprime loan fiasco. If energy is involved at all, the problem comes from high oil prices as supply becomes inadequate to meet demand. The real … Continue reading →
 • Drone Strike on Saudi Arabia Knocks out 5% of Global Oil Supplies 17 september, 2019
  On Saturday 14 September the Abqaiq oil processing facilities in Saudi Arabia were hit by an air borne attack assumed to be a drone. Abqaiq lies to the NE of Ghawar, the world's largest oil field and producer by far. Abqaiq is the largest single oil processing facility in the world. It processes all the […]
 • Carbon capture could require 25% of all global energy 8 december, 2019
  Preface.  This is clearly a pipedream. Surely the authors know this, since they say that the energy needed to run direct air capture machines in 2100 is up to 300 exajoules each year. That’s more than half of global energy … Continue reading →

”Fossilfrihet på väg”- en utredning som genast körde i diket!

Print Friendly, PDF & Email

Igår la, Thomas Johansson professor i energisystemanalys, fram utredningen: ”Fossilfrihet på väg”. Utredningen menar att det är fullt möjligt att klara målet att minska fossila bränslen med 80 % till år 2030. Det är Centern, som äger energi- och miljöfrågorna i Alliansregeringen och energiministern Anna- Karin Hatt, som beställt utredningen. Centern har ju som bekant hög svansföring och har sen länge pantat sig för en fossilfri fordonsflotta senast år 2030.
Hemligheten att lyckas enligt utredningen är ett självfinansierande ”bonus malus-system”, som bestraffar stora utsläpp och gynnar små. Detta ska också kombineras med dieselpremier och något så kontroversiellt som en statlig prispremie under 12 år, för att göra biodrivmedel konkurrenskraftiga. Detta förslag, som har näringspolitiska komplikationer, fick huvudsekreteraren Per Kågesson att hoppa av.

 

En sak är säker, för att omsätta utredningen till praktisk politik krävs för det första, att övriga Allianspartier är med på båten. Redan nu finns ett öppet motstånd från moderatstyrda finansdepartementet som sågat utredningen som ”ofullständig och svåröverskådlig”. För det andra krävs en bred uppgörelse över blockgränserna för att säkerställa långsiktiga investeringar. Och detta att nå breda politiska uppgörelser är väl inte Alliansens och Borg & Reinfeldts starkaste gren!?
Och kärnfrågan kvarstår, som motorjournalisten Lasse Swärd skriver om i DN, ”hur alla dessa förslag ska hanteras av politikerna, när det är riksdagsval om nio månader”. Mer om utredningen i DN.

 

Norsk oljeproduktion i fritt fall

 

Den svenska fordonsflottan kommer att vara fossilfri år 2030, helt klart. Ett faktum oavsett de åtgärder som vidtas av Alliansen och energiminister Anna-Karin Hatt (C). Fossilt bränsle kommer att saknas! Och förnybart bränsle kommer att vara en stor bristvara!

Redan inom 10 år faller 40 % av vår importolja bort. Både Norge och Danmark har genom sina oljedirektorat förvarnat om detta. Olje- och gasutvinningen i länderna är i fritt fall. Länderna har sen länge, runt år 2000, nått maximal produktion och de kommer att behöva energin själva. Och det blir ju knappast bättre av att även Ryssland som förser Sverige med över 50 % av import oljan också nått peak oil.

 

Energi i transportsektorn

Initiativet till utredning ”Fossilfrihet på väg” skulle säkert kunna vara ett steg i rätt riktning om den varit förankrad i Alliansregering och kommit i början mandatperioden. Men framför allt om partierna i Alliansen insett att framtidsinriktade förslag kräver breda politiska uppgörelser över blockgränserna.

Nu lär utredningen som bäst bli ett slagträ för Centern i valrörelsen för att visa politisk handlingskraft kring energi- och miljö, trots att Centern varit en ”lame duck” ända från början. Tråkigt nog för C!

Läs mer om En fossiloberoende fordonsflotta,

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 2,78 out of 5)
Loading...

3 comments to ”Fossilfrihet på väg”- en utredning som genast körde i diket!

 • Magnus

  Vad tror ni händer från 1 januari 2015 när bunkeroljan inte tillåts i östersjön för sjötrafiken?
  Jag ser en risk för att det blir diesel brist redan då.

 • Bengt Eriksson

  ”Utredningen menar att det är fullt möjligt att klara målet att minska fossila bränslen med 80 % till år 2030”
  Ett inte helt orimligt antagande, kanske. Vi rattar ju våra bilar idag därför att vi har råd med det.
  För att ha råd måste ekonomierna fortsätta expandera vilket kräver mer fossila bränslen. I takt med att de minskar i tillgång och förmodligen ökar i pris p g a Peak Oil finns anledning tro på minskande ekonomiska aktiviteter vilket resulterar i minskad bilkörning. Om det sedan blir si eller så många procent mindre bilkörning år 2030 kan ingen veta, bara gissa.
  Det enda säkra om framtiden är att alla prognoser är osäkra, även om man kan se lite åt vilket håll det ser ut att gå. Priset och tillgången på energi kommer att vara helt avgörande, skulle jag tro.
  Att kunna bibehålla dagens storlek av bilpark år 2030 för att drivas med 20% fossilt och 80% ”något annat” känns lite onödigt att kommentera.

 • Mikael Höök

  Bäste Magnus,

  Dieselproblematiken kan nog väntas tillta efter att påbudet rörande bunkeroljan börjar efterlevas. Diesel är redan i dagsläget efterfrågan av en rad olika sektorer (privatbilism, arbetsfordon, jordbruk, med mera) och när många fartyg tvingas gå över till diesel blir det fler som ska dela på samma kaka. Prisökningar torde vara rimligt att vänta sig. Någon påtaglg fysisk brist behöver det inte bli, utan snarare en minskande tillgång som genererar högre priser som gör diesel oacceptabelt för somliga användare.

  Det finns en rad initiativ och försök att ersätta bunkeroljan med något annat som inte är diesel inom sjöfarten, men det är svårt. Viking Grace är ett exempel på gasdrivna fartyg och förutom detta finns det olika försök med svavelrening som gör att bunkerolja fortfarande skulle fungera som fartygsbränsle. Dessvärre är dessa satsningar inte speciellt omfattande och inte något som kommer att ge någon markant skillnad framöver om de inte dimensioneras upp påtagligt.

  Det är också tänkbart att politikerna inser problematiken i beslutet och hur ekonomin kan skadas och därav häver, förmildrar eller förminskar påbudets styrka. Vi får helt enkelt se hur det går!

MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!