Kalender

december 2013
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Peak Oil möte

Antal besökare

 • 141Besökare idag:
 • 206Besökare igår:
 • 1522Besökare förra veckan:
 • 4211Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Our Energy Problem Is a Quantity Problem 30 maj, 2018
  (This post consists of a short overview article I recently wrote for Transform, a magazine for Environment and Sustainability Professionals, plus six related Questions and Answers.) Reading many of today’s energy articles, it is easy to get the impression that our … Continue reading →
 • The Beast From The East, coal, gas and the UK 17 juni, 2018
  In late February 2018 high pressure over the North Atlantic and low pressure over the Mediterranean combined to generate a strong easterly airflow that brought Siberian temperatures to Western Europe, increasing heating demand to the point where there was a shortage of natural gas. The outcome was an increase in UK coal generation, partly because […]

Drömmen om hållbarhet en utopi?

Print Friendly, PDF & Email

”Överförenklingar kring hållbarhet och brist på helhetsperspektiv för energisystem är tyvärr något som präglar allt för mycket av debatten. Förnybara energitekniker som solceller och vindkraftverk antas ofta ”automagiskt” bidra till hållbara lösningar, utan att man egentligen reflekterar över vad ett hållbart energisystem är.”

Det skriver Mikael Höök, universitetslektor och Simon Davidsson, doktorand Globala Energisystem, Inst. för Geovetenskaper  vid Uppsala Universitet. Artikeln publicerades på Second Opinion. Mikael Höök är sen flera år medlem i ASPO Sveriges styrelse.

”De flesta är överens om att dagens globala beroende av fossila bränslen är långsiktigt ohållbart. I stället föreslås ofta omställningar till mer ”hållbara” energisystem, företrädesvis baserade på förnybara energikällor.

Svensk Energi beskriver i skriften ”Ladda Sverige – Framtidsbilder för att hållbart Sverige” hur de önskar att ett framtida hållbart Sverige ska se ut. Global övergång till el och fjärrvärme ska göra vår ökning av välstånd snabbare än tidigare samtidigt som elproduktion från fossila bränslen fasats ut, utan att göra avkall på vårt ökade elbehov i vardagen. Sådana framtidsvisioner är så klart intressanta, men man bör också diskutera verklighetsförankringen i visionerna samt vad en realisering av visionen innebär i praktiken. Annars blir det lätt mycket snack och lite verkstad.

Mikael Höök och Simon Davidsson

Mikael Höök och Simon Davidsson

Miljö- och energidebatten genomsyras ofta av stark teknikoptimism där ny teknik förväntas göra det möjligt att tämligen enkelt ersätta fossila bränslen, bara politisk vilja finns. Samtidigt tros omställningen kunna gå relativt snabbt och nå ett hållbart framtida energisystem. Förnybara energitekniker som solceller och vindkraftverk antas ofta ”automagiskt” bidra till hållbara lösningar, utan att man egentligen reflektera över vad ett hållbart energisystem är.

Elektricitet må ha många bra egenskaper men är inte alltid hållbar. Inte ens om själva energikällorna, så som sol, vind och vatten, är förnybara innebär det per automatik att kraftverken som konverterar energin till användbara former, så som elektricitet eller värme, är förnybara, eller för den delen kan betecknas som hållbara. Alla energiomvandlingar har miljöpåverkan och kräver utvinning av naturresurser för att kunna byggas. Även om koldioxidutsläppen är lägre finns det alltid annan miljöpåverkan. Hur vi mäter och värderar detta har betydelse. Det blir skillnad på ”fin” och ”ful” el!

Kiselbaserade solceller dominerar marknaden fullständigt i dag och tillverkas via energiintensiva processer, och faktum är att det finns studier som visar att solindustrin växer så fort att den ännu inte gett någon nettoenergi tillbaka till samhället. Mer energieffektiva tunnfilmsceller använder oftast sällsynta material med troliga framtida försörjningsutmaningar. Vindkraft använder betydande mängder energiintensiva material som stål och betong, men även allt oftare sällsynta material som neodym och dysprosium. Dessa i sin tur utvinns nästan enbart i Kina med betydande miljöproblem som påföljd (se tidigare debattartikel i Second Opinion.)

Utan att se till hela försörjningskedjan framträder inte dessa problem. Hur snabbt tekniker förväntas växa kan också påverka deras hållbarhet. Ofta glömmer man att många förnybara energitekniker vanligtvis har förhållandevis kort förväntad livslängd och behöver ersättas om 20-30 år. De vindkraftverk vi bygger från nu och fram till 2030 kommer kanske inte ens att finnas kvar i drift 2050. Om elsystemet ska kunna liknas vid något hållbart måste vi även hantera dessa frågor. Långsiktighet är fundamentalt för hållbarhet.

Vi måste även tänka i flera led och se till helheter istället för utvalda beståndsdelar. Ett exempel är elektrifiering av transportsektorn som utmålas som den mest troliga och kanske enda möjliga vägen att gå mot det diffusa målet om en fossilfri fordonsflotta. En elmotor är effektiv på egen hand, men kommer elektriciteten från ineffektiva kraftverk blir hela systemet mindre energieffektivt. Som jämförelse må bensin/dieselmotorer vara ineffektiva, men effektiv utvinning och raffinering gör att endast bråkdelar av energin försvinner från oljekälla till bilens tank. Sett som system kan den totala verkningsgraden vara jämförbar. När det plockas ut väl valda delar från systemen ser man inte helheten. Just sådana tveksamma överförenklingar missleder debatten och flyttar fokus från energisystem till tekniska detaljer.

Vi måste även komma ihåg att Sverige är en del av en allt mer globaliserad värld. Ett ”hållbart” Sverige kan sälja el till Tyskland och importera litium till sina batterier från Sydamerika. Man kan inte se Sverige som en isolerad ö utan snarare som en bricka i globala handels- och försörjningskedjor. Ett försök till en omställning till förnybar el kommer att få konsekvenser för samhället, ekonomin och miljön, och alla dess konsekvenser måste belysas. El är inget slutmål i sig utan en pusselbit i ett komplext system.

Överförenklingar kring hållbarhet och brist på helhetsperspektiv för energisystem är tyvärr något som präglar allt för mycket av debatten. Att bygga ut förnybar energi och satsa på elektricitet är antagligen den bästa vägen att gå men bör inte ske som ett alibi för att kunna köra på som vanligt i övrigt. Vi måste fundera på hur ett långsiktigt fungerande samhälle kan se ut. Vägen dit är lång och kommer ta tid, så vi måste börja snarast, men såväl själva omställningen som det energisystem vi hamnar i måste kunna betecknas som hållbart. Risken finns att en övertro på att tekniken, löser alla våra problem leder oss fel.”

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 3,56 out of 5)
Loading...

3 comments to Drömmen om hållbarhet en utopi?

 • Bengt Eriksson

  Ursäkta Martin om jag avviker lite från själva artikeln, men det hör ändå ihop.
  En intressant film ”Framgångsfällan” som ger oss ett helhetsperspektiv och hjälper oss förstå dagens situation som en naturlig konsekvens av den mänskliga naturen.

  http://www.svtplay.se/video/1647931/framgangsfallan

  Se den!
  0  0
 • Bengt, håller med dig till 100 %. Såg den själv och var imponerad hur mycket som fanns med av det som vi försöker bilda opinion och få uppmärksamhet för. Men det är klart, budskapet är ju inget att hurra för men utan ett medvetande vart vi är på väg så förstår man inte heller vad som händer och kommer att hända de kommande 10 åren. Och kanske fundera på alternativ.
  0  0
 • Bengt Eriksson

  Och vetskapen om att den globala populationen ökat med ca 400 miljoner sedan finans / skuldkrisen startade för fem år sedan bör få oss att inse att konsumtionen av allt måste minska oavsett vilka konsekvenser det får för den övermätta befolkningen.
  Men det mest uppseendeväckande är hur det är möjligt att det politiska maktbehovet kan vara så stort att man inte vill förstå att man sågar av den gren man själv sitter på.

  Det enda som har ett verkligt värde är vår natur och dess rikedomar, men vi har med ffa ekonomernas hjälp skapat en pseudoverklighet som lever sitt eget liv där allt påstås kunna köpas för pengar.
  Vi har fått en förblindad tro på pengarnas makt med ett värde som allt skall kunna mätas med.
  Men, vad kostar frisk luft, rent vatten, skogspromenad, tid för sig själv och socialt umgänge?
  Det är svårt, men vi måste lyfta blicken och flytta fokus från pengar till mer mjuka värden och sträva efter att få vara just människa och inte som idag, en konsument någon kan öka sin vinst med.
  0  0
MediaCreeper Creeper bloglovin Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!