Kalender

november 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 214Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1394Besökare förra veckan:
 • 1764Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

Print Friendly, PDF & Email

Jag har samlat ihop några av mina observationer och funderingar, som jag präntat ned på Facebook från den 16 oktober till 10 november 2013. Det handlar om tillståndet i konungariket Sverige och utblickar mot EU och världen utifrån min utkikspost. Som vanligt med fokus på sambandet mellan de tre E:na – Ekonomi, Energi och Ekologi. Kanske har du oxå funderat på vart vi är på väg och vilka synliga och osynliga krafter som styr vägen framåt! Förväntar mig inte att du ska gilla och acceptera allt jag skriver och kritiserar, men kanske finns det något som får dig att häpna eller rent av bli förbannad! Tala då om det, inte bara för mig, utan dela med dig till andra!

Ett är säkert. Vi håller på att glida in i en ny verklighet vare sig vi vill eller inte och omställningen av samhället smyger så sakta på oss. Hur gör du? Åker du med eller försöker du navigera i denna nya motstridiga verklighet? Trevlig läsning!

1. Gomorron världen, P1, uppmärksammar oljan 40 år och den kris som blev uppenbar 1973 och som dess varit ständigt aktuell. Tar oljan slut och hur länge räcker den? Lyssna på inslaget där Kjell Aleklett intervjuas.
Kontentan är oljan aldrig kommer att ta slut, om nu någon tror det. Vi kommer inte att kunna utvinna olja i den takt vi behöver den. Oljan blir bara bli dyrare och dyrare..Samtidigt minskar utvinningen från de gamla oljefälten t ex i Nordsjön, där Storbritanniens produktion fortsätter rasa efter maximal produktion för 10 år sedan. Innevarande år med 22 % och de senaste 4 åren med 44 %. Liknande utveckling ser vi hos två av våra viktigaste exportländer av olja, Danmark och Norge som står för ca 35 % av vår import!
Även om vi vill pumpa upp oljan så är det andra parametrar som kommer in i ekvationen. Det är inte ekonomiska parametrar som styr utan de fysikaliska parametrarna. Ekonomin styr inte framtiden utan fysiken!
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=4725404&codingformat=.m4a&metafile=asx

Power Points från ABF seminarium: Är en hållbar global utveckling en utopi?

Power Points från ABF seminarium: Är en hållbar global utveckling en utopi?

2. ”USA håller på att lösa sin skuldkris!”
Vad ska medborgarna och tittarna tro, när de får höra detta i ett Rapportinslag nu på morgonen att USA är på väg att lösa skuldkrisen när det egentligen handlar om att USA och amerikanska staten är på gång att tillfälligt lösa ett akut budgetproblem för att undvika att slå i budgettaket de närmast dagarna.
Budskapet i nyhetsinslaget är ett rent faktafel, då skuldkrisen tvärt om kommer att förvärras genom ytterligare skuldsättning.(Mer bensin slängs på en brinnande brasa) Ännu ett exempel på mainstreammedias bristande kunskaper i ekonomiska frågor.

3. Funderar över morgonens prat om USA:s skuldtak och en slutlig lösning. En som vanligt stor mediahype! Under dessa krisdagar har marknaden gäspat: Börserna har legat stilla, guldpriset legat stilla osv. Egentligen innebär uppgörelsen mellan Dem och Rep att inget av bestående värde har hänt utom att man löst en akut kris som blommar upp om några månader igen. En ”never ending story” inom vårt nuvarande monetära system. Fortfarande är det linjen fortsatt skuldsättning för USA och andra länder som gäller inom världsekonomin. Alla fångade i det monetära systemet, där USA styr genom dollarns position som referens- handels och reservvaluta.

4. Sveriges Radio har rapporterat om helt andra möjliga siffror kring oljereserverna utanför Brasiliens kust: ”I dag hålls en auktion för utländska bolag som är intresserade av att borra efter olja utanför landets kust. Oljefälten som ligger under havsbotten tros innehålla mellan 8 och 12 miljarder fat olja – ett av de största fynden i världen på senare år. Men i Brasilien väntas protester mot budgivningen.” Genom att dela 85 miljoner fat per dag i 10.000 miljoner fat förlänger vi oljesamhället med ca 120 dagar, det är inte illa men får ingen effekt på vår globala ekonomi eller förändrar något i sak!
primates
5. Spanska Repsol och kinesiska Sinopec rapporterade för flera år sedan om en oljefyndighet utanför Brasiliens kust som kan vara den största hittills i området. I dagarna auktioneras koncessionerna ut för en utvinning. I bland annat Svt Gomorron får vi t ex höra: ”brasiliansk olja i ett av de största oljefälten i modern tid”.
Hur stor reserven är meddelas inte, men enligt samarbetspartnern norska Statoil kan den rymma så mycket som 250 miljoner fat! Kanske det dubbla!
Hur vore det att stanna upp och tänka efter lite och värdera detta oljefynd och de andra sex ”jättefynd” på 8000 meters djup på öppet hav där bara vattendjupet är över 1500 m! För det första måste man klassificera fyndet vad som är möjligt att pumpa upp. Det är en viss skillnad på uppskattade, möjliga och påvisbara reserver av olja resp vad som tekniskt går och kommer att pumpas upp!
De siffror som oftast först anges är bruttosiffror på ett oljefynd, där hälften, rent historiskt, i bästa fall kan utvinnas. Men OK låt oss anta att man lyckas få upp dessa 250 miljoner fat. Hur mkt är det? Jo det flyttar fram och förlänger oljesamhället drygt tre dar, då det idag konsumeras ca 85 miljoner fat per dag, i lågkonjunktur och en pågående finanskris.
Om det är sex oljefynd innebär det 18 dagar! Det är sanningen. http://ourfiniteworld.com/2013/06/24/energy-products-return-on-investment-is-already-too-low/

6. Bloggen Cornucopia har publicerat en mkt intressant betraktelse skriven av Umair Haque på Harvard Business Review, fritt översatt av Ellen Dolk.”Det här är inte kapitalism – det är tillväxtism, och det är inte bra för oss” Läs den!
”Tillväxtism är lite som en sekt. Liksom alla sekter ber den oss att förneka verkligheten, att offra oss själva, att klippa banden till det vi älskar, att hänge oss åt magiskt tänkande. Översteprästerna lugnar oss med besvärjelser som har fel i decennier. Dess följeslagare reciterar böner som har misslyckats att ge regn i åratal. Men ändå säger de till oss: fortsätt tro. En dag blir räddningen eran.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/11/det-har-ar-inte-kapitalism-det-ar.html
FIG05_NORWEGIAN_CRUDE_WITH_JOHAN_SVERDRUP_IN_2018
7. Håller med, budskapet kristallklart så att till och med en politiker och en journalist skulle kunna förstå! Dristar mig att påstå att även Annie Lööf borde kunna förstå? Men är inte säker!
http://www.positivemoney.org/2011/10/rethinking-economic-growth/

8. –Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn. Hans budskap är att vi fullständigt blandat ihop stora risker med små.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/paracetamol-hade-inte-godkants-i-dag_5836609.svd

9. Ska vi borra efter gas och olja i Arktis? Det gör varken från eller till med tanke på hur mkt olja och gas som finns kvar för att hålla igång vår tillväxt ekonomi. https://www.youtube.com/watch?v=bfJaLNR1BpY#t=18

10. ”Townsend tror kortsiktigt att dollarn ska stärkas på grund av kapitalflykt från andra marknader. Långsiktigt har förstås USA allvarliga problem och frågan är om man kan undvika en hyperinflatorisk kollaps. Vidare tror Erik Townsend på en gradvis flykt av kapital från väst till Asien och man avslutar med en diskussion kring energifrågan. Bland annat påpekar Townsend att dagens 86 miljoner befintliga råoljeproduktion kommer halveras till till år 2030 och det behövs alltså hittas och byggas produktionsersättning motsvarande fyra hela Saudi-Arabien till år 2030″ Bloggen Cornucopia .http://youtu.be/MSr-5Cr7CmE
Skärmklipp
11.Borde det inte vara stopp att lägga ned järnvägar! Läs här var som händer i Dalsland. Och kom ihåg Alliansen satsar på vägar inte järnvägar och framför allt undviker att rusta upp gamla järnvägar och satsa på underhåll. Detta har jag också skrivit om på bloggen ASPO Sverige. Trafikverket är en ulv i fårakläder! http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/de-vackra-vyernas-jaernvaeg-kan-ge-dalsland-livskraft-926922?utm_source=realtime&utm_medium=email&utm_campaign=Subscription&utm_content

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (7 votes, average: 3,86 out of 5)
Loading...

1 comment to Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

 • Farfar

  Vad framför Carroll Quigley i ”Tragedy and Hope” för budskap? Är ”The New World Order” bara fria fantasier eller ren pur verklighet?

  Det kan finnas en agenda i att styra världens nuvarande valutor mot en total kollaps, vilket kanske inte bara beror på okunskap om hur våra pengar fungerar?

  Kanske dags att läsa Edward Griffins ”The Creature from Jekyll Island”, eller är det fortfarande för extremt?

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!